VIDEO Cel mai rar pește din Europa, considerat fosilă vie, găsit într-un râu din România

DE Alin Crișan | Actualizat: 18.10.2022 - 22:39
Aspretele. Foto: Andrei Togor, Marcus Drimbea / Fundația Alex Găvan

Un număr record de 58 de exemplare de asprete au fost găsite în râul Vâlsan din munții Făgărașului. Aspretele este o specie de pește considerată fosilă vie - și, după mai multe estimări, contemporană cu ultimii dinozauri ce au umblat pe suprafața Pâmântului.

SHARE

Iar Valea Vâlsanului din Argeș este singurul loc de pe glob unde încă mai trăiește.

În urmă cu aproape șapte decenii, în 1956, când aspretele a fost descoperit de către Nicolae Stoica, un student la Biologie, acest mai trăia prin apele a încă alte două râuri, Argeș și Doamnei. Acum este complet dispărut din cele două râuri.

Citește și: Îmbătrânirea este o problemă tehnică care poate fi inversată. Cine atinge 2030 va trăi veșnic

Grație unui proiect dezvoltat și desfășurat de către Fundația Alex Găvan împreună cu Fauna & Flora International, prima organizație de conservare a vieții sălbatice înființată pe glob (1903), între 10 și 16 octombrie a.c. s-a derulat cea mai amplă acțiune de inventariere a speciei, de la descoperirea ei în 1956 și până la ora actuală.

Echipa, ce a inclus și 9 biologi specializați în pești, a realizat în râul Vâlsan nu mai puțin de 21 de stații de pescuit științific, dintre care în 14 dintre acestea a putut identifica aspretele.

Citește și: Ministrul Muncii, întâlnire cu muncitorii români din Austria: Am vrut să văd în ce condiții lucrează

„Este singurul loc de pe planetă unde încă mai supraviețuiește această specie considerată fosilă vie și, după unele estimări, contemporană chiar cu ultimii dinozauri. Iar noi, oamenii, suntem cei ce am adus-o în pragul dispariției.”

„Niciodată nu s-au mai identificat atât de multe exemplare de asprete, cel mai mare număr fiind până acum de 12, găsite la începutul anilor 2000. De asemenea, au existat și ani în care s-a crezut că aspretele ar fi dispărut complet. Conform celor mai recente estimări oficiale ale Ministerului Mediului, populația de Asprete ar număra între numai 10 și 15 exemplare”, a declarat alpinistul Alex Găvan.

Citește și: Vremea se schimbă radical în România, după valul de căldură: Ce temperaturi anunță ANM

Perfomer de top al României în alpinismul de altitudine extremă și dedicat conservaționist, Alex Găvan este un localnic al Văii Vâlsanului, acolo unde trăiește aspretele. Și-a petrecut copilăria pe malurile râului, a crescut cu poveștile despre asprete și a învățat singur să înoate în aceleași ape. Alex Găvan este unul dintre puținii alpiniști din lume ce a urcat fără oxigen suplimentar pe șapte munți de peste 8.000 de metri.

„Rolul meu este acela de a aduce resursele și oamenii potriviți care să contribuie la salvarea aspretelui. Mi-am dat seama că aspretele nu va mai rezista mult fără ajutorul nostru, fără să îi îmbunătățim condițiile de habitat“, precizează Alex Găvan.

Cu toate că raportul acțiunii științifice extrem de importante de pe Valea Vâlsanului nu a fost încă finalizată, specialiștii estimează, având în vedere numărul de exemplare descoperite și localizarea lor, că întreaga populație de asprete ar putea fi în jur de doar câteva sute de exemplare.

„Este un lucru îmbucurător dacă ne gândim la perspectiva genetică a speciei, în vederea programului de reproducere în captivitate pe care intenționăm să îl realizăm. Însă specia rămâne critic periclitată”, adaugă Alex Găvan.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te