VIDEO Cel mai mare portavion din lume are un echipaj de 4539 de oameni. Testat cu-n cutremur simulat

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 13.06.2022 - 20:10

USS Gerald R. Ford este cea mai mare navă militară din lume. Poate purta 80 de avioane F-35 la bord și are un echipaj de peste 4500 de oameni. Portavionul a fost testat cu o explozie care a fost înregistrată ca un cutremur de 3.9 pe Richter.

SHARE

USS Gerald R. Ford cel mai mare, cel mai nou și cel mai scump portavion din lume. Are peste 300 de metri lungime, aproape 80 de metri lățime, și un deplasament de peste 100.000 de tone. Super-nava a costat peste 13 miliarde de dolari.

Citește și: VIDEO Cine sunt interlopii din clanul Zoicărenilor care ar fi dat drogurile mortale la SAGA Festival

USS Gerald R. Ford poate purta 80 de avioane multirol F-35 C și este deservit de un echipaj care are peste 4.500 de membri.

Una dintre îmbunătățirile semnificative constă în prezența, în premieră pe o singură navă de luptă, a două dintre cele mai performante radare radare din lume - AN/SPY-3 și AN/SPY-4, care prin lucru conjugat fac o identificare 3D de mare precizie a țintelor, inclusiv cele critice cum ar fi rachete balistice de mare viteză   și rachete de croazieră, care zboară la foarte mică altitudine.

Citește și: VIDEO Clanul Cocalarilor, luat cu asalt de mascați. Motivul: deținere de arme, furturi, cămătărie

O a altă noutate este reprezentată de catapultele pentru decolarea aeronavelor, care sunt pe bază electromagnetică (EMALS - Electromagnetic Aircraft Launch System), înlocuind vechiul sistem de propulsie a catapultei prin abur. Potrivit proiectanților navei, se eliberează o zonă considerabilă sub punte, iar numărul de decolări crește cu 25%, în timp ce numărul de membri ai echipajului scade cu 25%/ Acest lucru înseamnă că în 50 de ani de viață ai portavionului, costurile operaționale se vor reduce cu 4 miliarde de dolari.

Testat cu explozii similare cu un cutremur

O explozie înregistrată de institutul american de seismologie USGS ca un cutremur cu magnitudinea de moment 3,9 a fost de fapt un test prin care Marina americană a pus la încercare portavionul USS Gerad R. Ford, anul trecut, în luna iunie.

Citește și: Interlopii Seif și Ionuț Seif, din clanul Duduianu, au avut palpitații la procesul cu maneliștii

Peste 18 tone de explozibil, mai exact 18.143 de kilograme, au fost detonate în ocean, în largul coastei de est a Statelor Unite, în cadrul a ceea ce se numește „test de maximă anduranță”. În felul acesta, armata americană a vrut să verifice în ce măsură portavionul USS Gerald R. Ford poate face față condițiilor de luptă, conform BBC.

Anul trecut, în august, primul portavion din clasa Gerald Ford a finalizat suita de teste la șoc (Full Ship Shock Trials - FSST). USS Gerald R Ford (CVN 78) a efectuat al treilea și ultimul eveniment exploziv în largul coastei peninsulei Florida, zona Jacksonville, au precizat Forțele Navale ale SUA, într-un comunicat de presă.

În cele patru luni de testare, portavionul a rezistat impactului a trei explozii subacvatice fiecare de 40.000 kilograme, care au avut loc la distanțe progresiv mai apropiate de navă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te