Un singur urs a mai fost ucis din greșeală din 2016 până la cazul ursului Arthur

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 07.05.2021 - 13:13
Un singur urs a mai fost ucis din greșeală din 2016 până la cazul ursului Arthur

Un singur urs a mai fost ucis din greșeală în România în ultimii cinci ani, de când au fost introduse interdicțiile de vânătoare pentru acest animal, arată situațiile privind derogările publicate de către Ministerul Mediului și consultate de Newsweek România.

SHARE

În 2019, Asociața Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Mureș a solicitat o derogare pentru „recoltarea” unui urs problemă din raza comunei Gornești. 

Vânătoarea de urși a fost interzisă în România în 2016. De atunci, vânătorii nu mai pot ucide exemplarele cele mai bune ale speciei, pentru a obține „trofee”. Legea mai permite doar „extragerea” sau „recoltarea” acelor animale care ajung în comunitățile umane și fac probleme, victime omenești sau pagube materiale. 

În aceste cazuri, persoanele afectate de urșii „problemă” depun o solicitare, iar o asociație de vânătoare cere Ministerului Mediului o derogare pentru împușcare sau pentru mutarea ursului într-o zonă mai sigură sau într-o rezervație. 

În 2019, AJVPS Mureș a făcut o solicitare de derogare pentru uciderea unui urs ce făcea probleme în raza comunei Gornești. Ministerul Mediului a refuzat cererea. Cu toate acestea animalul a fost ucis „accidental”, potrivit situației oficiale a derogărilor, publicate pe site-ul instituției și consultate de Newsweek România.  

Citește și: Marea minciună din cazul ursului Arthur: ministrul nu putea da derogare pentru ursoaică cu pui

Cum se făcea recoltarea până joi

În România mai pot fi uciși doar urșii considerați problemă, adică animalele care vin în comunități și atacă oameni și animalele domestice sau produc pagube materiale. 

Legea prevedea că în acest caz se solicită o derogare pentru „extragere” sau „recoltare” - termene mai cuminți pentru ucidere - sau „relocarea” în altă zonă ori într-o rezervație. 

Dacă o asociație de vânătoare primea acceptul să se ocupe de urs, are 60 de zile să rezolve problema. Legea nu spunea însă cine trebuie să se ocupe de împușcarea animalului, ceea ce permitea asociațiilor să invite vânători din țară sau din străinătate dispuși să plătească și în căutarea unui trofeu.

Citește și: Dosar penal după uciderea ursului Arthur pentru braconaj și uz nelegal de armă

Așa s-a ajuns ca sub acoperirea derogărilor, să se organizeze adevărate partide de vânătoare. 

Ministrul Mediului a anunțat joi că a schimbat aceste reguli, după scandalul ursului Arthur. 

„Am oprit orice variantă de aducere a unor persoane străine care să pună în aplicare” derogarea pentru eliminarea unor animale considerate periculoase, a anunțat Tanczos Barna. În plus, valabilitatea acestei derogări va fi de numai 15 zile.

Derogarea o primește asociația care o solicită. Inițial, aceste derogări au fost emise cu valabilitate de la data emiterii până la sfârșitul anului și erau derogări care stăteau și opt luni fără să fie puse în practică și atunci ministerul a restrâns valabilitatea ordinului de extragere la 60 de zile.

Însă începând de joi, 6 mai 2021, exemplarele periculoase pot fi extrase în cel mult 15 zile, iar împuşcarea se face numai de către personalul tehnic al asociaţiei care solicită extragerea”, a arătat Tanczos Barna.

Citește și: Rețelele prin care străinii vânează urși din România. Ciparea ar rezolva problema

De ce greșelile sunt rare

Din 2016 până la ursul Arthur, oficial a mai fost o singură împușcare accidentală a unui urs, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Mediului. 

Specialiștii din domeniu spun că deși urșii sunt greu de identificat din ochi, un vânător invitat nu merge singur în căutarea animalului, ci alături de o echipă care îi indice ce exemplar trebuie să ucidă. 

Faptul a fost confirmat, de altfel, și de ministrul Mediului, care a menționat că monitorizarea, identificarea, extragerea ursului pentru care s-a dat derogare este responsabilitatea asociației care gestionează fondul de vânătoare, împreună cu autoritățile deconcentrate din județ din subordinea ministerului - Agenția de Mediu, Garda de Mediu, Garda Forestieră.

Așadar, întâi este monitorizat ursul problemă, identificat la sigur și apoi „recoltat”. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te