Pianistul orădean Thurzo Zoltan, deţinător al două Recorduri Guinness, şi-a vernisat marţi, la Filarmonica de stat Oradea, prima sa expoziţie fotografică personală intitulată "Imn la Înălţime", ce cuprinde imagini surprinse cu telefonul mobil în călătoria sa de trei săptămâni prin Nepal, în proiectul său de doborâre a recordului mondial de a cânta la pian la cea mai mare altitudine.
Un român, care deține două Recorduri Mondiale, a cântat Imnul României la pian pe Everest
"Această galerie găzduită din Filarmonică de opt-nouă ani marchează astăzi cea de a 234-a expoziţie pe care o organizez eu. Avem acum pe simeze fotografiile unui, pot să spun, mare om pentru că numai oamenii mari lasă în urma lor fapte de istorie. Nu vreau să-l laud pentru că e prietenul meu, ci pentru ceea ce a realizat el, ca persoană, ca recorduri Guinness.
Citește și: 28 de ani de când Lăcătușu a devenit primul român care a „cucerit” Everestul: Tricolorul, în vârf
A fost o aventură pe care şi-a asumat-o, desigur ajutat de şerpaşi, că altfel nu se poate, şi de iubita sa Erika, dar şi de prietenii care l-au susţinut. Am scos fotografiile cu faţa lui istovită, deşi poate trebuia să le păstrăm, pentru a vedea cum arăta el după efortul depus sau după zilele crâncene de aşteptare a elicopterului cu pian," a spus Ovi D. Pop.
Expoziţia foto poartă acelaşi nume ca şi proiectul său de Guinness World Record intitulat "Anthem on the Hights - Imn la Înălţime", ocazie cu care, în 13 iunie 2022, a cântat la pian, la altitudinea de 5.325 de metri, 132 de minute, 28 de imnuri naţionale şi 34 de piese de muzică clasică, la o temperatură între 1 şi 3 grade Celsius.
Din cele 7.600 de instantanee realizate, pianistul împreună cu artistul fotograf Ovi D. Pop, care le-a tipărit şi pregătit pentru expunere, au selectat circa 200 din care 48, cele mai reuşite, sunt prezentate în holul şi pe scara principală, monumentală, a Filarmonicii.
Imaginile oferă o drumeţie virtuală pentru privitor, dar trăită pe viu, adeseori la limită, de pianistul orădean, pe un traseu, de circa 60 de kilometri, în Munţii Himalaya de la Kathmandu până la tabăra de bază a Muntelui Everest, cu concertul de pian la înălţime, şi reîntoarcerea, pe altă rută, cam de aceeaşi lungime, în oraşul Kathmandu.
"Eu mă bucur foarte mult că am reuşit să supravieţuiesc, pentru că am trăit situaţii greu de suportat. Dacă nu era prietena mea Erika, nu ştiu dacă azi mai eram aici. După nouă zile şi nopţi foarte grele, aşteptând să se îmbuneze vremea, când a ajuns în sfârşit acolo sus, pianul, transportat de un elicopter, am cerut-o de soţie. Şi ea a acceptat. Sper ca fotografiile să transmită măcar o parte din sentimentele şi trăirile mele şi să vă bucuraţi că un orădean a reuşit să împlinească acest vis," a spus, cu emoţie, pianistul.
Citește și: Un alpinist care a cucerit Everestul de 17 ori avertizează: „Are mai puțină zăpadă, devine arid”
Thurzo Zoltan a subliniat apoi, în cuvântul său, ideea de multiculturalitate care nu trebuie să fie doar o vorbă, ci tradusă în fapte de prietenie şi colaborare.
A cântat la pian pe vârful lumii, Everest, aproape 30 de imnuri naţionale, şi alte piese din repertoriul muzicii clasice ale unor compozitori din ţările respective. Şi-a făcut fotografii cu fiecare steag în parte, într-un gest simbolic de a reuni prin muzică popoare ale lumii.
Pianistul-fotograf a primit, conform tradiţiei instituite la clubul Varadinum - care împlineşte în cursul săptămânii 6 ani de activitate, o diplomă de patronaj a expoziţiei personale, ca amintire.
Ovi D. Pop şi-a exprimat încrederea că această expoziţie va deveni itinerantă, dacă o vor solicita şi alte oraşe.
Thurzo Zoltan a reuşit să se înscrie, până în prezent, de două ori în Cartea Recordurilor cu concertul la cea mai mare altitudine pe Muntele Everest şi cu cel mai lung concert-maraton din lume, de 130 de ore.
După 13 iunie 2022, la cinci luni a doborât şi recordul mondial cu cel mai lung concert-maraton din lume, de 130 de ore.
Citește și: Horia Colibăşanu, primul român care cucerește vârful Kangchenjunga din Himalaya
Pianistul orădean intenţionează şi se pregăteşte intens să doboare al treilea record mondial din domeniul pianului, anume cel mai mare număr de bătăi pe o clapă într-un minut.
El vrea să depăşească recordul anterior de 824 bătăi pe o clapă într-un minut şi să ajungă la 850, chiar 860 de bătăi pe minut.
Toate eforturile lui sunt concentrate pentru a aduna fondurile necesare înfiinţării la Oradea a unui Muzeu al muzicii.