Polițist înregistrat cerșind șpagă, condamnat cu suspendare. Acum așteaptă pensia specială

DE Adrian Costin | Actualizat: 31.07.2022 - 11:50
Polițistul de frontieră Dănuț Babău a fost condamnat cu suspendare pentru reintegrare. l așteaptă o pensie specială Foto: Bihoreanul

Polițiștul de frontieră Dănuț Babău i-a cerut 200 de euro unui șofer de camion ca să-l ierte pentru că i-ar fi lipsit licența de transport. A acceptat și 600 de lei din care a returnat 100 pentru că erau în hârtii de 50 și 10 lei.

SHARE

Un poliţist de la Punctul de Trecere a Frontierei Borş, condamnat de Tribunalul Bihor la 4 ani de închisoare cu executare pentru o mită de 500 lei de la un şofer, a fost scăpat de închisoare de magistraţii Curţii de Apel Oradea.

Citește și: VIDEO Chioru, Rogojină și Marian au furat un seif cu 300.000 de euro de la un arbitru de câini

Aceştia i-au micşorat şi apoi suspendat pedeapsa, aşa încât agentul şef adjunct Dănuţ Babău, 48 ani, să nu ajungă, de fapt, după gratii, în ciuda dovezilor de corupţie strânse de procurori.

Citește și: Viața de lux a româncei care era proxeneta șefă din Northampton și Birmigham: F... me, I'm brilliant

Asta cu toate că frontieristul n-a fost deloc de bună-credinţă, ba dimpotrivă: şi-a negat faptele până în ultima clipă, în ciuda evidenţei, şi a tergiversat cât a putut procesul. 

Citește și: Pardalian, Piedone, Paris, Țane și Nat din clanul Sadoveanu, sub control judiciar pentru șantaj

 

Cum a cerșit șpaga

Episodul care a dus la inculparea poliţistului de frontieră a avut loc în dimineaţa zilei de 11 februarie 2018. Dănuţ Babău era de serviciu în PTF Borş pe sensul de intrare în ţară, când în faţa lui a oprit un şofer din Iaşi, la volanul unui camion în bena căruia transporta un autoturism, ambele cumpărate din Germania. 

Citește și: Richard, asasinul lui Emi Pian, și frații Ciprian și Grațian Pian, cât pe ce să scape din arest

"E groasă", i-ar fi spus omului Babău după ce a răsfoit actele, pretinzând că-i lipsea licenţa de transport, iar asigurarea auto nu era valabilă. Totuşi, era dispus să-l ierte de amendă şi să-l lase să intre în ţară pentru 200 euro, bani despre care a precizat că sunt ceruţi nu de el, ci de ungur", adică de poliţistul maghiar.

Citește și: Barbariile cămătarilor Barcsa și Frigur: Îi dă perversa când e singur săracu' pe drum

Ce nu a ştiut era că şoferul înregistra discuţia, inclusiv negocierea care a urmat, în care Babău insista că trebuie să dea "două bomboane, două sute!", acceptând în final 600 lei din care apoi a returnat 100 lei pentru că erau... "mărunţi", adică de 50 lei şi 10 lei. "Tu nu mie mi-ai dat, că lor le dai! Înţelegi? Dacă îl lăsam pe el să vină la tine, vai!...", i-a zis ieşeanului, lăsându-l să plece, ba dându-i şi sfaturi: "Drum bun, ceau! Băi, să îţi iei rovinetă şi pe România. Că şi la noi e amenda mare", conform Bihoreanul

Denunţ la telefon

Omul a plecat, dar după ieşirea din Borş a sunat la linia verde a Poliţiei de Frontieră, denunţându-l. A fost direcţionat la Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor, unde a prezentat şi înregistrarea făcută, iar în urma cercetărilor, pe 4 aprilie 2018, Babău a fost reţinut pentru 24 de ore şi apoi, rapid, pe 16 aprilie, trimis în judecată pentru luare de mită.

Procesul a început la Tribunalul Bihor, unde s-a prelungit peste 3 ani pentru că poliţistul, pretinzând că doar a colectat şpăgi pentru colegii maghiari, a cerut reaudierea martorilor, plus expertizarea înregistrării, susţinând că era contrafăcută. 

În documentul consultat de Bihoreanul, magistratul susţine că poliţistul a cerşit de-a dreptul şpaga, catalogându-i fapta drept "jenantă, umilitoare, intimidantă, lipsită de orice urmă de empatie şi contrară oricăror norme de etică profesională", comisă "cu ignorarea totală a valorilor sociale ocrotite de legea penală şi fără nicio reţinere morală, etică sau profesională". 

Judecătoarea a explicat şi motivul pentru care Babău a returnat 100 lei din mita primită. Nicidecum pentru că i s-ar fi făcut milă de şoferul lăsat până şi fără bani de combustibil, ci pentru că la intrarea în serviciu, potrivit legii, trebuia să declare toţi banii pe care îi avea, iar el trecuse suma de 561 lei, "apropiată ca valoare de cea primită cu titlu de mită, în speţă 500 lei". 

Salvat de Curtea de Apel Oradea

Norocul lui Babău a fost că la Curtea de Apel Oradea a dat peste magistraţi mult mai indulgenţi, judecătorii Adina Cioflan şi Rareş Şerban, care l-au scăpat de închisoare. Potrivit noii sentinţe, din 12 noiembrie a.c., aceştia au reţinut în favoarea şpăgarului că nu avea antecedente penale şi că are o soţie bolnavă, că până să fie prins cu şpaga "a avut o conduită corectă în societate", dar şi că "elementele care ţin de fapta săvârşită scot în evidenţă o periculozitate relativ scăzută a inculpatului", ca şi cum corupţia la frontieră nu ar fi gravă. 

Prin urmare, i-au scăzut pedeapsa la 3 ani şi au dispus ca executarea ei să fie suspendată pe un termen de supraveghere de 3 ani, obligându-l la o amendă penală de 10.000 lei şi 120 de zile de muncă în folosul comunităţii. "Pronunţarea prezentei condamnări cu toate consecinţele sale este suficientă pentru îndeplinirea scopului procesului penal şi reintegrarea socială a inculpatului, fără a se impune executarea efectivă în regim de detenţie", au decretat judecătorii.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te