Sute de mii de turiști își petrec anual vacantele de vară pe litoralul românesc, iar în urma lor rămâne și o cantitate semnificativă de deșeuri, de câteva zeci de tone, potrivit datelor autorităților centralizate de Clean Recycle*.
Astfel, 85% dintre deșeurile descoperite pe plajele cele mai aglomerate din județul Constanța sunt din plastic, restul reprezentând deșeuri din metal, sticlă/ceramică, cauciuc, hârtie/carton, textile și lemn procesat. Iar cantitățile sunt în creștere, de la an la an, conform analizei.
Cele mai multe deșeuri din plastic descoperite de autorități atât pe plajă, cât și în apă, au fost: PET-uri, pungi, saci, linoleum, găleți și bidoane.
Citește și: Putin „taie” gazele spre Europa: Uniunea Europeană a acuzat Rusia că practică un şantaj energetic
“Dacă nu este colectat, iar mai apoi reciclat și valorificat, plasticul poate fi dăunător pentru mediu. Un PET se descompune în aproximativ 500 de ani și poate afecta fauna marină, dar și pe fiecare dintre noi, prin lanțul alimentar”, declară Cosmin Monda, fondator și CEO Clean Recycle.
Recomandarea specialiștilor Clean Recycle pentru turiști este ca, atunci cand merg pe plajă, să aibă cu ei saci în care să adune deșeurile, pe care mai apoi să le ducă la locurile speciale de colectare, minimizând astfel cantitatea de deșeuri de ambalaje sau de altă natură pe plaje.