Transportul public între Bucureşti şi Ilfov va fi suspendat din 31 octombrie

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 29.10.2018 - 17:23
Primăria Capitalei nu a rezolvat problema transportului în comun. Foto Inquam Photos/Alexandra Pandrea

Transportul public de persoane între Bucureşti şi localităţile din Ilfov va fi suspendat, începând cu data de 31 octombrie, din cauză că nu mai există nicio autoritate care să reglementeze această piaţă.

SHARE

„Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România îşi cere scuze faţă de clienţii care vor avea de suferit în urma măsurilor de urgenţă pe care transportatorii le vor lua, în zilele următoare, dar îi roagă pe cei afectaţi de această situaţie să înţeleagă de ce se întâmplă aceste lucruri în România. Transportul public de persoane între Bucureşti şi localităţile din Ilfov va fi suspendat, începând cu data de 31 octombrie, din cauza faptului că nu mai există nicio autoritate care să reglementeze această piaţă", afirmă COTAR, într-un comunicat remis Agerpres.
Potrivit sursei citate, transportatorii precizează că, după desfiinţarea Autorităţii Metropolitane de Transport, atribuţiile în privinţa serviciilor de transport persoane Bucureşti-Ilfov s-au transferat la Primăria Capitalei, respectiv la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public, care nu a luat nicio decizie privind atribuirea licenţelor de transport.
„Ministrul Transporturilor, Lucian Şova a decis soarta a peste 100.000 de români care folosesc în fiecare zi autobuzele şi microbuzele între Bucureşti şi localităţile din Ilfov. În ultimii ani, firmele care operează curse între Bucureşti şi Ilfov au investit peste 20 milioane euro în 170 de autobuze urbane care stau în garaj şi pentru care se plăteşte leasing fără să circule pe vreun traseu. Au trecut şase luni de la desfiinţarea, de către ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a Autorităţii Metropolitane de Transport. Astfel, atribuţiile în privinţa serviciilor de transport persoane Bucureşti-Ilfov s-au transferat, în subordinea Primăriei Capitalei, respectiv la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public. În prezent, nu există nicio procedură de atribuire pe traseele care fac legătura între Bucureşti şi localităţile judeţului Ilfov. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov, nu a luat nicio decizie privind atribuirea licenţelor de transport", explică COTAR.
Astfel, atrag atenţia transportatorii, specialiştii acestei asociaţii, odată cu preluarea reglementării acestui serviciu, aveau obligaţia să prezinte strategia privind atribuirea licenţelor, un studiu de fundamentare, astfel încât operatorii de transport să îşi pregătească din timp investiţiile în flotele auto. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov nu a luat nicio decizie in privinţa reglementărilor transportului public de persoane între Bucureşti şi Ilfov şi nici nu a rezolvat problema emiterilor de licenţe pentru acestea.
„Refuzul autorităţilor de a derula o procedură transparentă de atribuire a traseelor şi licenţelor, pe rutele de transport între Bucureşti şi Ilfov, ascunde sub preş un abuz ce va urma începând cu 1 ianuarie 2019. Credem că se urmăreşte interesul societăţilor de transport nou înfiinţate şi finanţate de bugetele locale ale primăriilor din oraşele reşedinţă de judeţ. Transportatorii nu au primit niciun leu pentru achiziţia de autobuze, suportă integral achiziţia de mijloace de transport. Se încalcă principiul liberei concurenţe privind condiţiile de acces la piaţa transportului de persoane", a declarat Dan Leasă, prim vicepreşedinte COTAR-filiala Ilfov.
În opinia COTAR, ordonanţa emisă de ministrul Lucian Şova nu este în favoarea cetăţenilor. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov, care a preluat atribuţiile, nu este competentă să gestioneze acest domeniu. Mai mult, autorităţile nu respectă deciziile justiţiei, hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 2017 prin care s-a dispus reluarea atribuirii pe traseele care fac legătura între Bucureşti şi localităţile judeţului Ilfov şi nici sentinţa din 2018 a Tribunalului Bucureşti prin care s-a dispus reluarea atribuirii pe traseele ce fac legătura între Capitală şi localităţile din Ilfov.
„În speranţa că statul român ţine cont de cele expuse mai sus, transportatorii cer armonizarea legislaţiei naţionale cu cea europeană, precum şi înnoirea parcului auto într-un mediu concurenţial, în condiţii egale de acces la piaţa transportului de persoane Bucureşti-Ilfov", se mai spune în comunicat.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te