„Taxa pe țeavă” crește facturile la încălzire. Cine plătește mai mult și care este motivul?

DE Florentina Enache | Actualizat: 12.02.2025 - 14:33
„Taxa pe țeavă” crește facturile la încălzire. Cine plătește mai mult și care este motivul? - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
„Taxa pe țeavă” crește facturile la încălzire. Cine plătește mai mult și care este motivul? - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

„Taxa pe țeavă” crește facturile la încălzire. Cine plătește mai mult și care este motivul?

SHARE

Un ordin al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei din 2024 prevede că toate apartamentele dintr-un bloc, inclusiv cei care au centrală termică, trebuie să plătească o cotă comună de 50% din factura de energie a blocului pentru că țevile trec și prin apartamentul lor, dar acest ordin vizează și costurilor asociate încălzirii spațiilor comune din blocuri, precum casa scării, subsolurile sau alte zone comune.

Prevederea este cuprinsă într-un ordin ANRE din primăvară, potrivit căruia toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să plătească o cotă parte la factura de energie termică, indiferent dacă sunt racordate la sistemul centralizat sau dețin centrale individuale pe gaze.

„Taxa pe țeavă” crește facturile la încălzire. Cine plătește mai mult și care este motivul?

Citește și: Cum a făcut un român „economie” la gaze? Și-a tras țeavă care ocolea contorul. Are dosar penal

„Cantitatea de energie termică aferentă consumului comun de încălzire, repartizată proporțional cu cota indiviză conform prevederilor art. 14, se achită de către toți proprietarii/utilizatorii de apartamente/spații cu altă destinație decât cea de locuință din unitatea de calcul, indiferent dacă:

a) apartamentele sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință sunt sau nu conectate la SACET (sistemul centralizat – n.r.) sau la sursă locală;

b) există sau nu coloane de distribuție a încălzirii ce traversează apartamentele și/sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință și dacă acestea sunt sau nu izolate termic”, se menționează în ordin.

Citește și: Facturile la energie s-ar putea tripla. Ce spune Burduja despre acest scenariu?

Botoșănenii, nemulțumiți de facturile la încălzire

În municipiul Botoșani, proprietarii de apartamente care și-au instalat centrale termice proprii și s-au debranșat de la sistemul centralizat de încălzire administrat de Modern Calor se confruntă cu obligația de a plăti anumite sume către societate.

Oamenii nu înțeleg motivele acestor majorări, având în vedere că au montate repartitoare, societatea Modern Calor primește subvenții, iar prețul gigacaloriei nu a suferit modificări substanțiale.

Citeşte şi: 2.000.000 de români primesc ajutor pentru factura la energie. Câți bani le intră pe card

Această situație apare din cauza costurilor asociate încălzirii spațiilor comune din blocuri, precum casa scării, subsolurile sau alte zone comune, scrie Monitorul de Botoșani.

Modificarea a generat un val de nemulțumiri printre locatarii debranșați, care consideră că această cotă mult prea mare, ajungând să plătească sume semnificativ mai ridicate.

„De la 30 de lei, cam așa dădeam până acum, am ajuns să plătesc 80, enorm”, a spus un botoșănean.

„Este adevărat, concret, de la câțiva lei, au ajuns să plătească zeci de lei cei care sunt debranșați. Știu situația, vin o mulțime de reclamații și la noi. Protecția Consumatorului a venit și azi la noi în control. Nu sunt de acord cu modul de repartizare, dar este lege și trebuie să o aplicăm”, a declarat Bogdan Varasciuc, directorul Modern Calor.

De facturi mai mari nu au scăpat nici botoşănenii cu încălzire centralizată. Aceștia spun că facturile le-au crescut cu sume cuprinse între 100 şi 200 de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Luna asta factura la Modern Calor e super mare, cu 200 de lei în plus față de cea mai mare factură pe care am avut-o vreodată de la ei, deși afară nu a fost cine știe ce frig. Ba din contra, a fost chiar călduț”, a spus o botoșăneancă. O altă botoșăneancă susține că „am avut de plătit cu 130 de lei mai mult și pentru ce? Centrală proprie și nu mai stau la discuții de anul viitor”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te