Sute de migranți au rupt gardul de sârmă de la graniță dintre Polonia și Belarus

DE Daniel Toșa | Actualizat: 24.11.2021 - 22:12
Sute de migranți au rupt gardul de sârmă de la graniță dintre Polonia și Belarus/FOTO: aa.com.tr

Un grup de migranți a spart gardul de sârmă ghimpată de la granița Poloniei și a încercat să pătrundă forțat în țară. Într-o postare pe Twitter, autoritățile poloneze spun că atacul a fost „supervizat” de forțele bieloruse.

SHARE

„Ieri, în data de 23.11, în jurul orei 19:00, un grup de 100 de străini agresivi au trecut cu forța granița. Pietre au fost aruncate în forțele de ordine poloneze. Atacul a fost supervizat de forțele bieloruse”, se arată în postarea de pe Twiter a poliției de frontieră poloneze.

UE şi SUA au acuzat Belarus de orchestrarea crizei ca represalii la sancţiunile europene impuse împotriva regimului Lukaşenko, care se află la putere de aproape trei decenii şi a zdrobit opoziţia şi mass-media independente.

Într-un interviu acordat BBC, Lukaşenko a declarat că poliţiştii de frontieră belaruşi i-au ajutat „poate” pe migranţi să treacă, însă a negat că Minskul i-a adus în Belarus. El a îndemnat UE să-i primească pe migranţi.

Citește și: Revin voucherele de vacanță pentru bugetari. 1.450 lei pentru fiecare angajat

Potrivit Belarus, în prezent există circa 7.000 de migranţi pe teritoriul său.

Human Rights Watch scrie că mii de oameni sunt blocați într-un vid disperat la granița dintre Belarus și Polonia, drepturile le sunt încălcate grav, iar viețile le sunt puse în pericol. Încurajați de agenți de călătorie locali să vină la Minsk, ei au ajuns la granița UE cu Belarus în speranța că vor putea să treacă în Polonia.

Conform raportului, oficialii polonezi îi resping pe cei care încearcă să treacă graniță și îi forțează înapoi pe cei care reușesc să treacă. Când ajung înapoi la Minsk, sunt bătuți de forțele bieloruse care îi arestează și îi forțează să încerce să treacă din nou în Polonia. De multe ori îi și opresc să călătorească în alte părți ale Belarusului sau să se întoarcă în țările de origine.

Fără să poată să stea în nicio țară sau să se întoarcă acasă, oamenii stau de zile și săptămâni la graniță fără adăpost sau acces la hrană sau apă. Din această cauză, oamenii mor, suferă e hipotermie sau de alte boli și răni.

Citește și: EXCLUSIV Ce crede Câciu că-l recomandă: Am 600 de articole pe zona fiscal-bugetară și macroeconomie

Belarusul și Polonia sunt ambele responsabile de această criză umanitară, mai scrie Human Rights Watch, potrivit Digi24.

În octombrie, cercetători ai HRW au mers în ambele părți ale graniței și i-au intervievat pe migranți. Ei spun că polițiștii de frontieră polonezi îi forțează în mod frecvent să se întoarcă în Belarus.

Dacă unii dintre ei sunt răniți sau bolnavi, sunt duși la spital pentru tratamente medicale și drept de ședere temporară de șase luni pentru motive umanitare. Familiile celor spitalizați sunt trimise înapoi, însă, despărțindu-i, practic, unii de ceilalți.

Trupele bieloruse îi rețin apoi pe cei care sunt trimiși în spatele graniței și îi duc în alte locuri de la graniță pentru a-i forța să treacă în Polonia din nou. La momentul redactării raportului, scrie HRW, 13 oameni au murit, iar venirea frigului în septembrie a exacerbat criza.

Cei intervievați acuză violențe, abuzuri, furturi și extorsiuni practicate de polițiștii de frontieră bieloruși.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te