Studiu Copenhaga: Toți blonzii cu ochi albaștri se trag de la Marea Getică și sunt rude

DE Adina Mutăr | 14.05.2023 - 17:08
Blonzi cu ochi albaștri (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: Pexels/Marcelo Dias

O echipă de la Universitatea din Copenhaga a depistat o mutație genetică care a avut loc în urmă cu 6-10.000 de ani și este cauza culorii ochilor tuturor oamenilor cu ochi albaștri care trăiesc astăzi pe planetă.

SHARE

Ființele umane aveau ochi căprui până când o singură mutație a unei gene numită OCA2 a apărut întâmplător la un individ, a spus profesorul Hans Eiberg de la Universitatea din Copenhaga.

Mutația „a oprit” mecanismul care produce pigmentul de melanină maro și ochii căprui ducând la apariția ochilor albaștri.

Studiu Copenhaga: Toți blonzii cu ochi albaștri se trag de la Marea Getică și sunt rude

Cel mai probabil, mutația a aparut în partea de nord-vest a Mării Negre sau Mării Getice între 6.000 și 10.000 de ani în urmă, iar gena a fost dispersată în valurile rapide de migrație către nordul Europei care au urmat sfârșitului ultimei ere glaciare.

Profesorul Eiberg a spus că descoperirea, publicată în revista Human Genetics, a ajutat la explicarea de ce europenii sunt mult mai probabil să aibă ochi albaștri decât orice alt grup etnic, potrivit Daily Star.

Casele regale ale geților cu ochi albaștri

Acesta este al patrulea studiu care atestă apariția mutației genetice care a dus la apariția ochilor albaștri la Marea Neagră și poate fi o explicație cu ce se deosebeau geții de daci, deși vorbeau aceeași limbă: ochii albaștri și părul blond, fiind numiți și „fiii Soarelui”, religia cărora erau dedicați și pe care au răspândit-o.

Citește și: SUA dotează, în premieră, avioanele cu bombe care distrug buncăre. Nimeni nu mai e sigur sub pământ

Colonelul britanic James Tod (1782-1835), ofițer de informații și orientalist britanic, care a stat mulți ani in India, a scris „Analele și antichitățile din Rajastan”, studiind arhivele locale.

„Nu există în analele marilor familii din Rajput nicio referire până în sec. IV î.C., perioada în care a sosit aici rasa geților, intrând dinspre Asia Centrala. Geții au stabilit regatele în Punjab și de pe Indus” (Cap II).

Citește și: Studiu: Nu suntem singuri în Univers, dar nici în raza de contact a civilizațiilor extraterestre

În analele Punjabului sunt numeroase referiri la aceasta „rasă” a geților, pe care brahmanii îi mai numeau și magi.

Acei geți peregrini și războinici au fost în competiție cu hunii pe acele meleaguri, col. Tod notând că „geții și hunii au întemeiat 36 de case regale în Punjab și multe caste conducatoare”.

O notă foarte interesantă se referă la aspectul geților: „Geții din Kutch erau foarte conștienți de identitatea lor aparte și-și respectau tradițiile istorice și strămoșii. În Gujarat, geții formau «tribul ascuns», în sens ritualic. Aveau părul blond roșcat și ochi albaștri!”

Mai tarziu, aceștia au intrat în conflict cu preotii hinduși, rămânând scris că familia regală Dasas sau Dasius nu se conforma ritualului hindus de a aduce sacrificii și de a cânta imnuri de laudă zeilor, fiind doar observatori ai altor culte.

„De aceea, până la urmă, li s-a respectat credința solară și considerându-se că aceștia aveau o relație aparte cu divinitatea, cuvântul „dasa” a ajuns sinonim cu „servitor al divinității”, fiind folosit ca prefix sau sufix  în componenta numelor brahmanilor”. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te