Sporurile pentru condiții vătămătoare de muncă se vor menține pentru aproape toți cei 1,2 milioane de bugetari. În schimb pensiile magistraților, care sunt în medie de 21.000 lei pe lună se vor reduce cu 300 de lei.
Cum guvernul nu a avut curaj să taie aceste privilegii, mai ales înaintea unui an electoral, va trebui să crească taxele. Cum nici creșterea taxelor nu e suficientă, sunt tot mai multe zvonuri potrivit cărora se negociează creșterea TVA.
Sporuri și pensii speciale, aproape neclintite. Mâncarea mai scumpă ca să acopere deficitul bugetar?
Ministrul Marcel Boloș a confirmat că există de la Comisia Europeană propunerea introducerii unei singure cote la TVA de 19%. Boloș spune că guvernul a refuzat propunerea pentru că asta ar însemna o scumpire a mâncării cu 10%. Chiar dacă creșterea TVA nu va fi de 19%, ca în orice negociere, e foarte posibil ca TVA să fie crescută, dar la un nivel mai mic.
„Să punem în aplicare PNRR, cu toate componentele din reforma fiscală, înseamnă introducerea impozitării progresive și reducerea cotelor de TVA de la trei la una. Mâncarea la români ar însemna că se scumpește cu 10%. Poate vrea Comisia, dar nu putem sacrifica o țară”, a spus ministrul de finanțe citat de Fanatik.
După primele 5 luni, ANAF rămăsese în urmă cu colectarea unor taxe de aproape 9 miliarde de lei.
Citește și: Șeful ANAF lasă o „gaură” de 9 miliarde lei. Ar acoperi creșterea salariilor profesorilor pe 3 ani
Ar fi existat două soluții la îndemână pentru reducerea deficitului bugetar, pe care guvernul Ciolacu doar a mimat că le ia.
Cum se face guvernul că taie sporurile
În Ordonanța austerității, Guvernul a anunțat că limita ”sporul pentru condiții vătămătoare”, care va fi de maxim 15% din salariul mediu brut, dar nu mai mult de 1000 de lei brut lunar.
Newsweek România a explicat că și azi procentul de indexare a sporurilor este tot de 15%. Majoritatea covârșitoare a bugetarilor iau spor mai mic de 1.000 lei brut pe lună. Astfel, sporul pentru condiții vătămătoare va fi tăiat doar pentru șefi, adică pentru o parte infimă de bugetari.
Spor pentru condiții vătămătoare ia de la director, șef de serviciu, consilier, până la muncitorul și la dirijorul din casele de cultură.
Sporurile acordate bugetarilor sunt în valoare de 27 de miliarde pe an.
Citește și: EXCLUSIV Nouă milioane de lei sporuri date angajaților din Ministerul Muncii pentru boli închipuite
Pensiile speciale, abia atinse
Pensia medie specială în România este de 21.000 de lei pentru magistrați.
Pensiile speciale abia vor fi atinse. Ordonanța prevede impozitarea cu doar 15% a pensiilor speciale mai mari de 4.000 de lei net. Magistrații vor pierde, în medie, la pensie 2.600 de lei. Pensia specială medie va rămâne peste 18.000 de lei.Citește și: Judecătorii CCR au 110.000 lei/lună din 4 sporuri: praf, nervi, exclusivitate, doctorat