SONDAJ Cât de revoltați sunt românii că Austria nu ne lasă în Schengen. Vor să meargă până la capăt

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 05.10.2023 - 01:54
Ce vor românii să facă România în privința Schengen și ce părere au de reforma Guvernului - Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Un sondaj realizat de Avangarde, la comanda PSD, arată ce vor românii să facă România în privința piedicilor puse de Austria în calea aderării la Schengen, ce părere au de măsurile fiscale pe care Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea și pe cine ar vota la europarlamentare.

SHARE

În sondajul comandat Avangarde și realizat în perioada 20 septembrie - 28 septembrie, PSD a vrut în primul rând să ia pulsul populației în ceea ce privește măsurile fiscale pe care Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea și mai ales referitor la eliminarea taxării preferențiale din Construcții și IT. 

La întrebarea „Anumite sectoare din economie beneficiază de o taxare preferențială (scutire de taxe), respectiv construcțiile, sectorul IT. Credeți că aceste scutiri ar trebui menținute?”, 55% dintre repondenți au spus „Nu” pentru Construcții și 57% dintre repondenți au spus „Nu” pentru sectorul IT. 

Apoi, 57% dintre cei chestionați au răspuns că sunt de acord „ca, din 2025, România să realizeze o reformă administrativ- teritorială, chiar dacă acest lucru ar duce la dispariția unor localități din județul dumneavoastră?”. 

Citește și: Sondaj pentru alegerile parlamentare: PSD, lider detașat cu peste 30%. PNL ia fața AUR cu doar 1%

Ce vor românii să facă România în privința Schengen

În al doilea rând, în sondajul comandat Avangarde de PSD i-a întrebat pe români ce ar trebui să facă premierul Marcel Ciolacu și România în privința piedicilor puse de Austria în calea aderării la Schengen.

La întrebarea „Din punctul dumneavoastră de vedere Primul Ministru Marcel Ciolacu ar trebui să demareze procedurile pentru ca România să se îndrepte împotriva Austriei la Curtea Europeană de Justiție pentru refuzul de a accepta România în Spațiul Shengen?”, 54% dintre repondenți au spus „Da” și 26%, „Nu”.

Iar la întrebarea „Din punctul dumneavoastră de vedere care ar trebui să fie, mai degrabă, răspunsul României în cazul Austriei?”, 28% dintre repondenți au indicat „Boicotarea de către Stat a tuturor companiilor austricere care iși desfășoară activitatea în RO (OMV, Raiffeisen etc.)”, 27%, „Să se îndrepte împotriva Austriei la Curtea Europeană de Justiție”, 13%, Să folosească dreptul de VETO și să blocheze deciziile UE până când Austria va accepta România în Schengen” și 21% au răspuns că „Nu pot aprecia”. 

Citește și: PSD și-a luat populația aliat să dea Austria în judecată. Pot lua voturi, dar nu ne duc în Schengen

În ceea ce privește motivul pentru care Austria nu vrea România în Schengen, 33% dintre cei chestionați au indicat că „Austria nu vrea România în Senghen din motivele pe care le enumeră”, 31% au indicat că „Austria nu acceptă România în Senghen pentru că acesta este interesul Rusiei”, 10% au indicat că „România nu merită în Schengen” și 1% au indicat că „Austria nu acceptă România în Schengen pentru că statele puternice din UE nu vor România în Senghen și folosesc Austria ca pion”.

PSD, pe primul loc în alegerile europarlamentare din 2024, urmat de PNL, AUR și USR

În ultima întrebare a sondajului comandat Avangarde, PSD i-a întrebat pe români pe cine ar vota în Parlamentul European în primăvara anului 2024.

PSD a ieșit pe primul loc, cu 31%, urmat de PNL, cu 21%, AUR, cu 19% și USR, cu 13%.

Apoi, 5% din sufragii ar merge către UDMR, tot 5% din sufragii către SOS-Șoșoacă, 3% la PMP, 1% la Pro România și tot 1% către Forța Dreptei. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te