Scandalul muncitorilor sezonieri români schimbă legea în Germania

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 22.05.2020 - 17:42
FOTO: Profimedia Images

Protestele muncitorilor români privind condițiile de lucru și cazare de la abatoarele și fermele din Germania ar fi convins autoritățile să schimbe legislația pentru a elimina subcontractorii și a împiedica abuzurile.

SHARE

„Ministrul Muncii din Germania va prezenta în ședința de guvern, cancelarului Angela Merkel, un proiect pentru a schimba legislația muncii, în abatoare, unde sunt mulți muncitor sezonieri, dar și în agricultură.

Ministrul cere, de exemplu, să fie eliminați subcontractorii, pentru că în lanțul acesta dintre angajator și angajat au intervenit agenții de muncă, alți angajatori intermediari. Uneori, sunt patru-cinci subcontractori, iar distanța dintre angajatorul principal și angajați a crescut foarte mult în detrimentul angajatului. Oamenii vorbesc cu subangajatorii, nu cu angajatorii direcți”, a anunțat ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu.

Marți, circa 50 de muncitori români au protestat pe străzile din Bonn privind condițiile de muncă și au ajuns până la Consulatul României din localitate, unde se afla ministrul Muncii, Violeta Alexandru, care face o vizită de lucru în Germania pentru a discuta cu oficialitățile locale situația muncitorilor români.

Hurezeanu a dat asigurări că toate salariile muncitorilor vor fi plătite, iar mai departe muncitorii vor alege dacă vor pleca de la ferma intrată în insolvență la un alt angajat sau dacă vor reveni acasă.

„Toate salariile vor fi plătite, cei care vor să fie relocați vor fi relocați, iar cei care vor să se întoarcă acasă vor pleca cu curse charter, plătite de fermierii care i-au angajat. Există avioane, așteaptă aprobări pentru aceste zboruri. E posibil ca acești oameni să ajungă acasă”, a mai precizat Hurezeanu.

Ambasadorul român afirmă că Ministerul de Externe nu poate acționa direct în aceste ferme, care sunt proprietăți private, și că s-a sesizat după semnalarea acestor cazuri în presă.

Declarația comună semantă de miniștrii Muncii din ambele țări:

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a avut marți, la Berlin, o întrevedere cu ministrul federal al Muncii și Afacerilor Sociale din Germania, Hubertus Heil. Cei doi demnitari au discutat despre protecția lucrătorilor sezonieri români din fermele din Germania și au semnat o Declarație comună de intenție privind intensificarea cooperării în domeniul pieței muncii și politicilor sociale, potrivit Europa Liberă.

„Primul lucru pe care l-am discutat cu domnul ministru se referă la modul în care se desfășoară activitatea sezonieră în Germania, respectiv activitatea în domenii cheie în care românii aduc o contribuție importantă, recunoscută și apreciată de colegul meu, domnul ministru Heil, pentru care îi mulțumesc. (…)

Am primit asigurarea că lucrătorii români vin în Germania cu contracte trimise de angajatori, dar sigur că trebuie să facem mai multe cu privire la conținutul acestor contracte”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, arătând că a încurajat lucrătorii români din fermele pe care le-a vizitat în Germania să facă sesizări când le sunt încălcate drepturile, pentru a veni în sprijinul autorităților care pot verifica aceste aspecte.

„Știu că condițiile de sănătate și securitate ale lucrătorilor români din Germania sunt o problemă mare în România. Și pe bună dreptate. Infecția în masă a lucrătorilor români este inacceptabilă. Mă rușinează! Muncitorii români trebuie să aibă același drept la protecție socială și securitate și sănătate în muncă“, a declarat ministrul german al Muncii și Afacerilor Sociale Hubertus Heil.

Miniștrii Muncii din cele două state vizează o cooperare mai strânsă în domeniul securității sociale, la nivel bilateral și UE, pentru a asigura protecție socială și de sănătate adecvate lucrătorilor mobili și pentru a stabili un schimb de informații privind cazurile legate de forța de muncă ce pot apărea mai ales în situații cu un nivel ridicat de vulnerabilitate în contextul pandemiei de covid-19, transmite ministerul român al Muncii.

Cele două instituții urmează să elaboreze un plan de lucru, iar activitățile care se vor desfășura în baza Declarației comune de intenție vor fi finanțate de fiecare minister în parte, de alte entități juridice publice sau private implicate în activități, inclusiv din fonduri europene.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te