Sărbătoare religioasă pe 9 februarie. Cine este Sfântul care a cerut să moară în locul prietenului

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 08.02.2024 - 06:45
Sărbătoare mare pe 9 februarie Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Sfântul Nichifor

Este sărbătoare mare pe 9 februarie pentru ortodocși. În calendar, în această zi este trecut numele Sfântului Mucenic Nichifor. El și-a dat viața în locul prietenului său.

SHARE

Sfântul Mucenic Nichifor este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 9 februarie. Românii îl cinstesc pe acest sfânt. 

Merg la biserică și țin post. 

Sărbătoare religioasă pe 9 februarie. Cine este Sfântul care a cerut să moară în locul prietenului

Originar din Antiohia, Sfântul Nichifor a trăit în timpul împăratului roman Valerian (253-260), care a continuat persecuţia împotriva creştinilor din vremea predecesorului său la conducerea Imperiului Roman, Deciu (249-251).

El era prieten cu preotul creștin Sapriciu. Diavolul a semănat ura între cei doi, încât, nu doreau să se mai întâlnească. După un timp, Nichifor și-a venit în fire și a trimis câțiva prieteni la preotul Sapriciu să-l roage să-l ierte. Pentru că nu a primit iertarea, Nichifor a mers singur la el, și cazând la picioarele lui, i-a spus: "Iartă-mă, părinte, iartă-mă pentru Domnul". Sapriciu nu i-a acordat iertare, iar Nichifor a plecat de la dânsul rușinat.

În acest timp, din cauza prigonirii împotriva creștinilor, Sapriciu primește pedeapsa de a i se tăia capul. Atunci Sfântul Nichifor i-a ieşit acestuia în cale rugându-se să-l ierte, căci după o caldă prietenie între cei doi se iscase o mare vrajbă, scrie crestinortodox.ro.

Citește și: Sărbătoare religioasă pe 8 februarie. Cine a fost tânărul vindecat de înger după crucificare


"Te rog, mucenice al lui Hristos, iartă-mă de ceea ce ţi-am greşit ca om, căci este scris: 'Cereţi şi se va da vouă; dă-mi, deci, iertare'", zicea Sfântul Nichifor.

"Acestea şi altele asemenea spunând Nichifor, nu l-a ascultat împietritul la inimă, prietenul său, Saprichie, nici nu s-a înduplecat, fiind rugat de atâtea ori, neaducându-şi aminte de ceea ce s-a zis: Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta şi pe aproapele tău ca pe tine însuţi. Ci şi-a închis urechile inimii şi ale trupului ca o aspidă surdă care nu aude glasul vânătorilor". (Vieţile Sfinţilor)



Pentru aceasta şi Dumnezeu a luat darul Său de la Saprichie, care lipsit deodată de curaj şi încredere, a cerut să nu fie ucis că va jertfi zeilor.

Citește și:  Sărbătoare mare pe 3 februarie. Cine este Sfântul care a fost ”pedepsit” să trăiască 360 de ani

Văzând Sfântul Nichifor că Saprichie a căzut cu totul din sfânta credinţă şi s-a lepădat de Hristos, a început a striga cu glas tare către călăi: "Eu sunt creştin şi cred în Domnul nostru Iisus Hristos, de Care Saprichie s-a lepădat! Deci, tăiaţi-mă pe mine în locul lui". (Vieţile Sfinţilor)

Atunci unul dintre călăi a alergat şi a spus judecătorului despre mărturisirea de bună voie a Sfântului Nichifor, iar acesta a hotărât să fie omorât.

Sfântul Nichifor a fost ucis în ziua de 9 februarie. (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor")

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te