SĂRBĂTOARE 7 IANUARIE Soborul Sf. Ioan Botezătorul. Ce să faci dimineața, ca să fii sănătos tot anul

DE Florentina Enache | Actualizat: 06.01.2025 - 16:03
SĂRBĂTOARE 7 IANUARIE Soborul Sf. Ioan Botezătorul. Ce să faci dimineața, ca să fii sănătos tot anul - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
SĂRBĂTOARE 7 IANUARIE Soborul Sf. Ioan Botezătorul. Ce să faci dimineața, ca să fii sănătos tot anul - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

SĂRBĂTOARE 7 IANUARIE Soborul Sf. Ioan Botezătorul. Ce să faci dimineața, ca să fii sănătos tot anul. Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul se sărbătoreşte a doua zi după Bobotează.

SHARE

Pe 7 ianuarie, Biserica prăznuiește Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Este o sărbătoare mare, marcată în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie, care încheie ciclul sărbătorilor de iarnă.

Prăznuirea Sfântului Ioan are loc pe 7 ianuarie deoarece urmează imediat după Bobotează, sărbătoarea Botezului Domnului.

SĂRBĂTOARE 7 IANUARIE Soborul Sf. Ioan Botezătorul. Ce să faci dimineața, ca să fii sănătos tot anul

În tradiția creștină, după fiecare sărbătoare mare este cinstit și sfântul care a avut un rol important în eveniment. Sfântul Ioan este cel care l-a botezat pe Iisus în râul Iordan.

Citește și: SĂRBĂTOARE 6 IANUARIE Botezul Domnului. Tradiții și superstiții de Bobotează. Ce nu ai voie să faci

Șase sărbători sunt închinate Sfântului Proroc Ioan Botezătorul: zămislirea lui (23 septembrie), nașterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), tăierea capului (29 august), prima și a doua aflare a capului lui (24 februarie) și a treia aflare a capului său (25 mai).

Tradiții și superstiții

Sărbătoarea de Sfântul Ion mai este cunoscută și sub numele de „Sânt-Ion” sau „Înaintemergătorul Domnului”.

În tradiția populară, Sfântul Ioan este protectorul pruncilor. Sărbătoarea se ține pentru ca pruncii să se nască sănătoși, fără malformații.

Citește și: Ce se întâmplă dacă lucrezi când e cruce neagră în calendar. Semnificația acestor sărbători

De asemenea, ziua de Sfântul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului.

Unii oameni serbează ziua de Sfânt Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice.

Pe 7 ianuarie există obiceiul „Iordănitul femeilor”,  care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se „iordănesc”, scrie traditii-superstitii.ro

În cadrul acestui obicei avea loc integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite, prin udarea cu apă din fântână sau dintr-un râu, scrie crestinortodox.ro.

Un alt obicei întâlnit în ziua de Sfântul Ion este „Iordăneala”. Mai mulți tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ion, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineața zilei de 7 ianuarie la biserică și după terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează.

Oamenii „iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc.

În dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.

Se spune că după Sfânt-Ion se botează gerul, adică începe să se facă mai cald, mai scrie traditii-superstitii.ro.

Citește și: O controversă: putem spăla rufe după Bobotează? Ce spun preoții

Câți români își sărbătoresc onomastica?

Aproape 2 milioane de români îşi vor sărbători onomastica marţi, 7 ianuarie, la praznicul Sfântului Ioan Botezătorul.

Potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanei, este vorba despre 1.953.014 români, dintre care 1.296.437 bărbaţi şi 656.577 femei, transmite Agerpres.

Cei mai mulţi sărbătoriţi sunt cei cu prenumele Ioan - 436.873 şi Ionuţ - 366.329. Lor li se adaugă cei care se numesc Ion - 319.994, Ionel - 131.634, Nelu - 19.867, Ivan - 7.931, Jan - 4.363, Ionică - 4.361, Jean - 3.307 şi Ioniţă - 1.778.

Dintre femei, cele mai multe sărbătorite poartă numele de Ioana - 394.552. De Sfântul Ioan mai sunt sărbătorite şi cele care se numesc Ionela - 148.488, Oana - 71.757, Ionica - 19.006, Nela - 10.645, Ionelia - 6.752, Jana - 4.665, Ionuţa - 579 şi Onuţa - 133. 

7 ianuarie - Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul

Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul se sărbătoreşte a doua zi după Bobotează, la 7 ianuarie.

Sfântul Ioan Botezătorul a fost fiul preotului Zaharia, care a fost omorât de trupele lui Irod între templu şi altar, când s-a făcut şi acea cumplită ucidere a celor 14.000 de prunci, şi al Elisabetei.

A dus din tinereţe o viaţă ascetică (purta o haină confecţionată din păr de cămilă şi se hrănea cu lăcuste şi miere sălbatică), retrăgându-se în deşertul Bethabara.

Înainte de a se face cunoscut Mântuitorul Hristos, Sfântul Proroc Ioan a început să propovăduiască şi să boteze, vestind venirea lui Mesia, fapt pentru care este numit Înaintemergător.

Sfântul Evanghelist Marcu spune că: „Ieşeau la el tot ţinutul Iudeii şi toţi cei din Ierusalim şi se botezau de către el, în râul Iordan, mărturisindu-şi păcatele" (Marcu 1, 5).

„Dar cu ce atrăgea Botezătorul poporul în pustie? (...) Cu ce atrăgea Ioan? Oare trimitea ordin de chemare sau invitaţie cuiva? Ce venea să vadă poporul la Ioan? Fraţilor, nimic nu e mai scump pe lume şi mai de laudă decât fapta bună. Ceea ce atrăgea miile de oameni şi mulţimile în pustie era lumina vieţii lui Ioan", spune părintele Cleopa Ilie. ("Predicile Părintelui Cleopa Ilie - Predici la Sărbătorile de peste an")

Le spunea iudeilor care veneau la el în pustiul Iordanului că trebuie să facă roade de pocăinţă şi dintre acestea de neapărată nevoie erau faptele de milostenie, adică iubirea pentru aproapele să fie rodnică.

Îl întrebau mulţimile care veneau la dânsul: „Ce să facem deci"? (Luca 3, 10). Şi Sfântul Proroc Ioan le zicea: „

Cel ce are două haine să dea celui ce nu are şi cel ce are bucate să facă asemenea" (Luca 3, 11).

La Sfântul Ioan Botezătorul a venit Însuşi Fiul lui Dumnezeu, ca să fie botezat cu acest botez al pocăinţei, iar Sfântul Ioan, văzându-L, a spus: "Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii. Acesta este despre Care eu am zis: După mine vine un bărbat, Care a fost înainte de mine, fiindcă mai înainte de mine era, şi eu nu-L ştiam; dar ca să fie arătat lui Israel, de aceea am venit eu, botezând cu apă" (Ioan 1, 29-31).

După ieşirea la propovăduire a lui Iisus Hristos, Sfântul Ioan s-a retras în Galileea, şi de acolo vorbea depre Mesia că este Hristos.

Din Galileea mustra fărădelegile regelui Iudeii, Irod Antipa, care trăia cu soţia fratelui său, Irodiada. Pentru faptul că aducea în faţa ochilor mulţimii faptele cele rele ale cârmuitorilor ei, Sfântul Ioan a fost încarcerat şi omorât, la cererea Irodiadei şi a fiicei acesteia, Salomeea.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te