Banul, „ochiul” lui ÎPS Teodosie. Arhiepiscopia lui a vândut sticle goale de Bobotează de 40.000 €, după ce primele 200.000 de sticle cu apă sfințită, gratuite distribuite de Arhiepiscopia Tomisului s-au epuizat rapid. Peturile sunt fabricate de un apropiat al lui ÎPS Teodosie.
De ce „botezul cailor” de Bobotează nu se face cu agheasmă? Apa sfințită de preoți este elementul principal al acestei sărbători, dar de puterile pe care credincioșii consideră că o are beneficiază nu doar oamenii, ci și animalele. Dar nu și în cazul bidiviilor, cum se crede.
Ce tradiții și obiceiuri există de Bobotează? 6 ianuarie reprezintă Botezul Domnului în apele Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul. Este ziua în care se spune că apa sfințită acum - agheasma - are puteri miraculoase și poate fi băută inclusiv în scopuri medicale.
De unde vine expresia „gerul Bobotezei”? Ziua de 6 ianuarie este, în mod tradițional, cea a Botezului Domnului. De regulă, la această dată, românii aveau parte deja de geruri de „înghețau pietrele”. Totuși, situația s-a mai schimbat în ultima perioadă. Care ar fi explicația?
Românii primesc încă două zile libere, potrivit unui document semnat, zilele trecute de președintele Klaus Iohannis. Este vorba de două zile aflate la început de an.