Mâine, 24 mai, Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat.
Cuviosul Simeon s-a născut în Antiohia (Siria), în anul 521, pe timpul împăratului Iustinian, așa cum a prevestit Sfântul Ioan Botezătorul, conform pravila.ro.
Sfântul Ioan Botezătorul i s-a arătat mamei Cuviosului Simeon, care se ruga mult pentru naşterea unui fiu, despre care Sfântul Proroc Ioan a spus că:
„Va suge lapte numai din sânul cel drept iar de cel stâng nu se va atinge, căci va fi fiu al dreptăţii. El nu va gusta carne, vin sau vreo mâncare făcută cu meşteşug omenesc, ci numai pâine, miere şi sare; iar băutura lui va fi apa", a spus Sfântul Proroc Ioan ("Vieţile Sfinţilor"), conform Agerpres.
Citește și: Sărbătoare mare pe 26 martie. Cine sunt îngerii care protejează omenirea? Ce tradiții să respecți
Sfântul Simeon a început viața la mănăstire la vârsta de şase ani. El s-a supus treptat unei asceze foarte aspre și a dobândit, în timp, daruri pentru care oamenii îl căutau.
Sfântul Simeon L-a rugat pe Mântuitorul Hristos să îl ajute să nu mai mănânce deloc, iar postul pe care îl ţinea de când s-a născut să fie desăvârşit.
Când a împlinit șapte ani, Sfântul Simeon a cerut să i se înalțe un stâlp de piatră, în vârful căruia se afla un lăcaș mic și strâmt din lemn de nuc.
Sfântul citea noaptea toată Psaltirea, iar ziua o petrecea în tăcere. Când era îndemnat să mănânce măcar puține verdețuri, el refuza.
Era atât de blând încât animalele sălbatice veneau la el.
Citește și: Ce trebuie nu faci în ziua de miercuri pentru a-ți merge bine. Altfel atragi ghinionul
A prevestit cucerirea Antiohiei de către Cosroe al Persiei, și multe calamități naturale. A profețit soarta împăraților bizantini contemporani lui. În timpul atacului persan din Antiohia, cuviosul a scăpat nevătămat împreună cu credincioșii care s-au ascuns cu el în munte.
A vindecat pe împăratul Iustinian și pe fiica acestuia. Prin rugăciune, l-a înviat pe monahul Conon.
Sfântul Simeon a vindecat prin rugăciunile sale mulți bolnavi, iar pe săraci i-a îmbrăcat cu hainele sale, rămânând de multe ori gol.
În adolescență, Sfântul Simeon a stat în picioare vreme de un an întreg, rugându-se și a făcut cangrenă la picior.
Sfântul Simeon, într-o scrisoare către Toma, a scris că trăia pe un stâlp atunci când și-a pierdut primii dinți. El a menținut acest tip de viață timp de 68 de ani, scrie pravila.ro.
Sfântul Cuvios Simeon din Muntele Minunat a murit pe 24 mai 592.
Moaștele Sfântului Cuvios Simeon se află la Mănăstirea Neamț
Capul Sfântului Cuvios Simeon din Muntele Minunat se păstrează la Mânăstirea Neamț, încadrat într-o cunună pe care, în limba slavonă, stă scris: „Moaște de la Sfântul Simeon cel de la Muntele cel Minunat. S-au ferecat de Ioan Ștefan voievod, la leatul 6971 (anul 1463)."
Aceasta este, potrivit istoricilor, cea mai veche inscripție păstrată de la Sfântul Voievod Ștefan cel Mare.