Este prima zi după Buna Vestire și este zi de post. Ziua de 26 martie este una încărcată de superstiții. Nu se fac sub nicio formă anumite lucuri pentru că aduc ghinion.
Azi se sărbătorește Soborul Arhanghelului Gavriil.
Sărbătoare mare pe 26 martie. Cine sunt îngerii care protejează omenirea? Ce tradiții să respecți
Biserica Ortodoxă sărbătoreşte în ziua de 26 martie Soborul Arhanghelului Gavriil.
Fiind o zi de marți, în tradiția populară se spune că această zi era o zi proastă şi rea în care nu se începeau lucruri noi.
„Marţea nu-i de spor, nici de-ajutor”, gândeau ţăranii români în urmă cu un veac.
Citește și: Ce i-a spus un sfânt miresei sale în ziua căsătoriei
în zilele de marți ne putem ocupa de lucrurile care necesită curaj și care presupun anumite riscuri, deoarece energia lui Marte ne vă ajută să trecem peste greutăți.
Însă, a doua zi după Buna Vestire a Preacuratei Fecioare Născătoare de Dumnezeu, Biserica de demult, prin tipicul Ierusalimului şi prin rânduiala marelui locaş al Sfântului Sava, a hotărât a sărbători Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil cu cântări de laudă, cinstind pe bunul vestitor de bucurie.
Sfânta Scriptură spune că între îngerii care sunt mai aproape de dumnezeiasca şi neapropiata slavă şi stau înaintea lui Dumnezeu se află mai marii voievozi îngereşti, adică ceata Sfinţilor Arhangheli.
Sfântul Ioan Evanghelistul îi pomeneşte pe aceşti şapte îngeri în cartea Apocalipsei, zicând: "Har vouă şi pace de la Cel ce este şi Cel ce era şi Cel ce vine şi de la cele şapte duhuri, care sunt înaintea scaunului Lui". (Apocalipsa; 1, 4)
"Deci, dintre cele şapte, unul este Sfântul Gavriil, care este al doilea după Sfântul Mihail. Căci astfel se numără după nume: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Selatiil, Gudiil şi Varahil. Iar de va zice cineva: 'De ce n-a trimis Dumnezeu la Preacurata Fecioară pe cel dintâi dintre îngeri, pe Mihail, ci pe Gavriil, care este după dânsul?',
Citește și: Sărbătoare religioasă. Cum a găsit împărăteasa Elena Sfânta Cruce. Ce se întâmplă dacă muncești azi
acela să ştie că toţi cei şapte sfinţi îngeri mai înalţi cu cinstea sunt între dânşii asemenea. Dar cu numărul se începe de la Mihail şi fiecare dintre dânşii îşi are slujba sa deosebită.
Astfel, Mihail este biruitorul vrăjmaşilor; Gavriil, vestitor al dumnezeieştilor taine; Rafail, tămăduitor al neputinţelor omeneşti;
Uriil este rază a focului dumnezeiesc şi luminător al celor întunecaţi; Selatiil este rugător, pentru că rugându-se totdeauna lui Dumnezeu, îndeamnă pe oameni la rugăciune;
Gudiil este slăvitor al lui Dumnezeu şi îşi are slujba de a întări pe oamenii care se ostenesc la orice lucru pentru slava lui Dumnezeu şi a le mijloci răsplătire, iar Varahil este dătător de binecuvântarea lui Dumnezeu şi mijlocitor al dumnezeieştilor faceri de bine".
Potrivit tradiţiei Bisericii, Arhanghelul Gavriil a fost cel care l-a învăţat pe Moise în pustiul Egiptului să scrie Cartea Facerii. Tot acesta i-a vestit Sfântului Proroc Zaharia că Elisabeta va naşte pe Înaintemergătorul Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul. De asemenea, Arhanghelul Gavriil a adus vestea cea bună Sfintei Fecioare Maria.
Reprezentat în iconografia Bisericii Ortodoxe ca având în mâini floarea de crin, Sfântul Arhanghel Gavriil este sărbătorit şi la 8 noiembrie, împreună cu Sfântul Arhanghel Mihail.