Gospodarii și gospodinele se întrec în această perioadă a anului să facă cea mai gustoasă salată de boeuf. De aici apar și controversele care-i pun pe români în situația de a se împărți în mai multe tabere.
Pe de o parte sunt cei care nu concep ca salata de boeuf să nu conțină mazăre. De cealaltă parte sunt cei care sunt contrariați de bobițele verzi din salata de boeuf.
Un alt motiv de revoltă al românilor este dacă este imperios necesar să se folosească exclusiv carne de vită pentru a face rețeta originală (salata de boeuf = salată de vită n.red) sau carnea de pui care este mai pe gustul tuturor.
Citește și: Șeful armatei ucrainene: Rușii pregătesc 200.000 de soldați. „Fără îndoială, vor ataca iar Kievul”
Potrivit sondajului realizat de un site culinar, răspunsul majoritar ar fi... cu mazăre. Şi la fel de important este ca maioneza să fie făcută în casă.
Mazărea este un ingredient controversat. Bucovinenii sunt cei mai puternici susţinători ai introducerii boabelor de mazăre în salata de sărbători, urmaţi de maramureşeni şi de transilvăneni. În schimb, muntenii nici nu vor să audă de acest ingredient. Preferă ori să se lipsească de el, ori să îl înlocuiască.
Citește și: Iohannis, încrezător că vom intra în Schengen în 2023: „Eu sunt optimist. A fost o discuție bună”
"Reţeta corectă este întotdeauna cu vită, pentru că de aceea se numeşte salată de boeuf. De aceea nu se face cu diverse alte cărnuri. Dacă ai face-o cu pui, cum ai putea să îi spui în franceză? Nu se face nici cu pui, nici cu parizer. Eu folosesc întotdeauna o pulpă de viţel", a declarat Marius, bucătar în Capitală.
Cum să faci cea mai gustoasă "Salată de boeuf" în casă?
Salată boeuf cu carne de pui sau vitâ
Ingrediente
- 10 cartofi;
- 2-3 bucăți de păstârnac
- 2-3 morcovi mari care au fiert în supa de pui
- 500 g piept de pui fiert în supă sau 500 g de carne de vită fiartă
- 1 borcan de castraveți în oțet
- 1 borcan de gogoșari în oțet
- 250 g mazăre la conservă
- Măsline și câteva felii de gogoșari în oțet pentru decor
- sare și piper.
Cum se face maioneza de casă
- 7 galăbenușuri
- 1 lingură de muștar
- 1 lamaie
- 700 ml ulei de floarea soarelui
- 1/2 linguriță sare
Mod de amestecare
Legumele și carnea se fierb în supa de pui sau vită (după caz n.red), apoi se scot și se lasă să se răcească, după care sunt tăiate cubulețe mici.
După ce se storc de zeamă, castraveții acri se toacă mărunt și se adaugă în vas. Mazărea se dă de două ori în clocot și se pune peste salată. Peste legumele și carnea tocată se adaugă 3/4 din maioneza făcută în casă și se amestecă până se omogenizează.
După toți acești pași conținutul se așează într-un castron sau un vas de bucătărie cu margini înalte. Cu restul de maioneză rămasă se ornează salata. De asemenea, poate fi ornată și cu măsline, gogoșari, felii de castravete și frunze de pătrunjel.