Secretarul general al PSD Paul Stănescu afirmă că al doilea pachet de măsuri anunţat de Guvern păstrează „aceeaşi logică heirupistă şi rigidă”, în care, „sub pretextul eficienţei, se promovează o reformă construită pe intuiţie, nu pe evaluări reale nu putem accepta ca partenerii de coaliţie”.
Totodată, el subliniază că PSD nu poate accepta ca partenerii de coaliţie, USR şi PNL sǎ atace în continuu partidul, dar sǎ aibǎ votul de susţinere al social-democraţilor când e vorba de asumarea răspunderii.
Citește și: Coaliția de guvernare se clatină. PSD îl critică dur pe Bolojan: „Nu este un om al dialogului”
Acuzații la adresa lui Ilie Bolojan
Săptămâna trecută, vicepreședintele PSD, Gheorghe Șoldan, l-a acuzat pe Ilie Bolojan că nu este deschis dialogului și că primele măsuri de austeritate au fost adoptate fără a ține cont de propunerile social-democraților.
Social-democratul a susținut că măsurile de austeritate ar fi trebuit să înceapă cu reducerea cheltuielilor din administrația locală și cu tăierea privilegiilor, nu cu taxe și reduceri de venituri care afectează populația, precum tăierile de salarii și pensii.
Citește și: Sorin Grindeanu spune că autostrăzile scoase de Dragoş Pâslaru din PNRR sunt în mare parte gata
Sursele Newsweek au confirmat că nemulțumirea în PSD este mare, mulți lideri spunând că au făcut prea multe concesii premierului Bolojan.
Lideri ai PSD spun că Bolojan și-a impus toate măsurile de austeritate, iar unele lovesc exact în electoratul PSD.
Cele mai nepopulare măsuri printre votanții PSD sunt: plata CASS la pensiile peste 3.000 de lei, înghețarea pensiilor și salariilor pe tot anul viitor și concedierea a 20% din angajații de la stat.
CASS la pensii a stârnit tensiuni
Pensiile care depășesc suma de 3.000 de lei vor fi supuse unor rețineri, deoarece pensionarii vor fi obligați să plătească contribuția la asigurările de sănătate (CASS).
CASS va fi aplicată cu un procent de 10% asupra sumei care depășește pragul de 3.000 de lei.
Inițial, autoritățile intenționau să impună această contribuție doar pentru pensiile mai mari de 4.000 de lei, ceea ce ar fi afectat aproximativ 800.000 de pensionari.
Citește și: Raluca Turcan critică „soluția PSD” cu impozitarea progresivă: „E o taxă pe ambiție. O capcană”
Ulterior, au redus pragul la 3.000 de lei pentru a crește veniturile la buget, ceea ce înseamnă că aproape 2 milioane de pensionari vor fi nevoiți să plătească CASS.
Liderii PSD s-au opus pragului de 3.000 de lei de la care să se aplice CASS. În final, au cedat și nici până azi nu știm cum i-a convins Bolojan să accepte pragul de 3.000 de lei de la care să se plătească CASS la pensie.
Coaliția se clatină
„În aceste condiţii, cred că se impune de urgenţă o şedinţă a coaliţiei în care să discutăm măsurile care afectează mai mult decât este cazul administraţiile locale, investiţiile publice şi românii vulnerabili. Iar noi trebuie să decidem urgent în partid dacă mai rămânem la guvernare. Putem susţine reformele necesare şi din Parlament, dar nu vom accepta ca viaţa oamenilor să fie sacrificată pentru un plan contabil rece şi nedrept”, spune Stănescu.
„Cel mai simplu ar fi fost sǎ rǎmânem în Opoziţie. Dar, şi în trecut, şi acum, PSD a intrat la guvernare dintr-un singur motiv: pentru a dezvolta România şi pentru a creşte nivelul de trai al românilor. România trece printr-un moment dificil, dar asta nu însemnǎ cǎ, pentru a depǎşi acest moment, trebuie distrus tot ce s-a construit în ultimii 10 ani! Al doilea pachet de măsuri anunţat de Guvern păstrează aceeaşi logică heirupistă şi rigidă. Sub pretextul eficienţei, se promovează o reformă construită pe intuiţie, nu pe evaluări reale. În acest model, greul cade pe cei mai vulnerabili: pensionari, mame, salariaţi pe minimul pe economie, profesori, funcţionari, militari şi alte categorii sociale şi profesionale. Noi nu pentru asta am intrat la guvernare! Nu pentru a ignora vocea românilor, a oamenilor de afaceri sau a autoritǎţilor locale! Nu putem accepta o abordare în care se renunţă la investiţii esenţiale în infrastructură şi dezvoltare locală, în mare parte în stadiu avansat de execuţie, doar pentru a da bine la cifre”, afirmă Stănescu, conform News.ro.
El subliniază că România nu este o corabie care se scufundă şi că reformele nu se fac prin teroare administrativă, ci prin dialog, echilibru şi responsabilitate.
„Nu putem accepta ca premierul şi alţi lideri din coaliţie sǎ promitǎ deschidere, dar în realitate orice decizie sǎ se ia fǎrǎ nicio analizǎ fǎcutǎ împreunǎ cu toţi factorii implicaţi”, spune lidcerul social-democrat.
El adaugă şi că PSD nu poate accepta ca partenerii de coaliţie, USR şi PNL sǎ atace în continuu partidul dar sǎ aibǎ votul de susţinere al PSD când e vorba de asumarea răspunderii.
„În aceste condiţii, cred că se impune de urgenţă o şedinţă a coaliţiei în care să discutăm măsurile care afectează mai mult decât este cazul administraţiile locale, investiţiile publice şi românii vulnerabili.
Iar noi trebuie să decidem urgent în partid dacă mai rămânem la guvernare. Putem susţine reformele necesare şi din Parlament, dar nu vom accepta ca viaţa oamenilor să fie sacrificată pentru un plan contabil rece şi nedrept. PSD va sprijini orice măsură care elimină risipa şi abuzurile, dar nu va confunda responsabilitatea cu austeritatea şi recesiunea!”, conchide Paul Stănescu.
Premierul Ilie Bolojan a prezentat vineri pachetul de măsuri privind reforma administraţie publice locale, el anunţând că vom avea un număr maxim de angajaţi ai primăriilor din România, în funcţie de mărimea localităţii şi un număr maxim de angajaţi ai Consiliilor judeţene, reducerea investiţiilor.
El a mai precizat, în legătură cu asumarea răspunderii pe noul pachet de măsuri privind reforma administraţiei publice, că se va lua o decizie în coaliţie cu privire la modul în care aceste pachete vor fi adoptate, din punct de vedere legal, până la sfârşitul lunii iulie.