Au crescut ușor și exporturile, dar suntem încă departe de a profita la maximum de potențialul pe care îl avem ca al șaselea cel mai mare producător de vin din Uniunea Europeană.
Cu o tradiție de sute de ani în vinificație, județul Alba are peste 3.500 de hectare cultivate cu viță de vie. Vinurile micilor producători au devenit tot mai valoroase și mai apreciate de clienți, iar asta le-a dat curaj să investească în afacerile lor.
România este în top 6 la producția de vinuri, dar exportă foarte puțin. Care este explicația?
Tendința se vede și la nivel național. Din datele asociațiilor de profil aflăm că anul trecut, în România, au apărut 50 de crame noi, conform PRTOV.
Citește și: Când a apărut șampania în Țările Române? Ce s-a întâmplat cu primii români care au băut licoarea?
Sergiu Savu, viticultor: „Am recoltat la finalul lunii august, într-adevăr, acumulările de zahăr au fost foarte mari. A fost un an marcat de câteva dificultăți climatice, am avut secetă, am avut între perioada de înflorit și de recoltat 160 de litri de precipitații, necaracteristic zonei noastre Ciumbrud, Valea Mureșului.”
Ovidiu Negrea Oprean, președinte Asociația Țara Vinului: „Temperaturile fiind foarte ridicate, strugurii roșii au ajuns și ei la maturitate și atunci vinurile obținute din aceștia au fost de calitate și au arătat, practic, o nouă față a vinului din Transilvania. Dacă până acum 95% erau albe și restul cel mult roze, începând cu ultimii ani putem să ne lăudăm că obținem vinuri roșii în Transilvania.”
Citește și: De unde vine obiceiul toastului? În Roma antică era legat de gustul amar al vinului băut de romani