duminică 05 octombrie
EUR 5.0889 USD 4.3349
Abonează-te
Newsweek România

România este în top 6 la producția de vinuri, dar exportă foarte puțin. Care este explicația?

Data publicării: 07.04.2025 • 07:30 Data actualizării: 07.04.2025 • 09:17
România este în top 6 la producția de vinuri dar exportă foarte puțin. Care este explicația? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
România este în top 6 la producția de vinuri dar exportă foarte puțin. Care este explicația? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Deși vremea este tot mai schimbătoare, industria vinului românesc înflorește. Avem tot mai multe crame, iar consumul intern a depășit 24 de litri anual pe cap de locuitor.

Au crescut ușor și exporturile, dar suntem încă departe de a profita la maximum de potențialul pe care îl avem ca al șaselea cel mai mare producător de vin din Uniunea Europeană.

Cu o tradiție de sute de ani în vinificație, județul Alba are peste 3.500 de hectare cultivate cu viță de vie. Vinurile micilor producători au devenit tot mai valoroase și mai apreciate de clienți, iar asta le-a dat curaj să investească în afacerile lor.

România este în top 6 la producția de vinuri, dar exportă foarte puțin. Care este explicația?

Tendința se vede și la nivel național. Din datele asociațiilor de profil aflăm că anul trecut, în România, au apărut 50 de crame noi, conform PRTOV.

Citește și: Când a apărut șampania în Țările Române? Ce s-a întâmplat cu primii români care au băut licoarea?

Sergiu Savu, viticultor: „Am recoltat la finalul lunii august, într-adevăr, acumulările de zahăr au fost foarte mari. A fost un an marcat de câteva dificultăți climatice, am avut secetă, am avut între perioada de înflorit și de recoltat 160 de litri de precipitații, necaracteristic zonei noastre Ciumbrud, Valea Mureșului.

Ovidiu Negrea Oprean, președinte Asociația Țara Vinului: Temperaturile fiind foarte ridicate, strugurii roșii au ajuns și ei la maturitate și atunci vinurile obținute din aceștia au fost de calitate și au arătat, practic, o nouă față a vinului din Transilvania. Dacă până acum 95% erau albe și restul cel mult roze, începând cu ultimii ani putem să ne lăudăm că obținem vinuri roșii în Transilvania.”

Citește și: De unde vine obiceiul toastului? În Roma antică era legat de gustul amar al vinului băut de romani

Mai multe articole din secțiunea Actualitate

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră