Primele perechi de bocanci au ajuns la soldați chiar de Ziua Națională a Austriei, din mâinile ministrului Apărării.
Noul design al bocancilor, diferit de modelul negru anterior, are o culoare bej pentru a se asorta cu uniformele.
Ministrul Apărării din Austria, Klaudia Tanner, a anunțat că 35.000 de perechi de bocanci vor fi livrate între 2023 și 2025, primele fiind destinate Batalionului 35 Panzergrenadier, conform publicației austriece Exxpress.
România, cu bocancii în Armata Austriei. Scandal la Viena după ce s-a aflat cine le încalță soldații
Tanner a subliniat importanța acestor bocanci în asigurarea siguranței și eficienței soldaților.
Doar că o televiziune locală, deținută de un mare și cunoscut producător austriac de băuturi energizante, a stricat bucuria pentru că a dezvăluit secretul noilor bocanci - sunt produși în România.
Citește și: Speranțe pentru România la Schengen? Europarlamentarii, vot pentru desființarea dreptului de veto
Informația a declanșat un scandal online și în presă. Austriecii s-au revoltat, fiind împotriva ideii că soldații lor ar putea purta încălțăminte fabricată tocmai în România.
Bocancii au fost dezvoltați de o firmă austriacă, dar sunt fabricați în România datorită costurilor mai reduse, potrivit Servus TV. O pereche costă aproximativ 137 de euro.
Citește și: România nu știe cum atacă Austria pe tema Schengen. Iohannis vrea metoda zăhărelul, Ciolacu - biciul
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Viena a scris pe Twitter că așa-numiții experți care își dau cu părerea online cred că sunt în măsură să vorbească doar pentru că au făcut stagiul militar obligatoriu în tinerețe.
Motivul pentru care bocancii soldaților austrieci au fost fabricați în România este unul de natură economică. Doar fabrica din România a putut să se încadreze în prețul cerut de contract. Iritat, purtătorul de cuvânt le-a cerut criticilor să-i spună cine poate produce în Austria bocanci la fel de buni și la fel de ieftini. Ulterior, televiziunea publică ORF a confirmat că bocancii vor fi făcuți la Oradea, în fabrica deținută de firma din Austria care a proiectat încălțările.