România nu știe cum atacă Austria pe tema Schengen. Iohannis vrea metoda zăhărelul, Ciolacu - biciul

DE Alex Darvari | Actualizat: 08.11.2023 - 15:37
România nu știe cum atacă Austria pe tema Schengen - Foto: Profimedia Images

România nu se pune de acord cum va ataca Austria pe tema Schengen. În timp ce Iohannis vrea metoda „zăhărelul”, o abordare mai diplomatică, Marcel Ciolacu amenință că va ajunge cu Austria la tribunal.

SHARE

România nu s-a pus de acord cum abordează refuzul Austriei de a ne primi în Schengen. Iohannis și Ciolacu au abordări diferite.

Premierul Ciolacu a avut un ton dur, ieri, în interviul pe care l-a dat în Bloomberg.

Premierul a spus că România ia în considerare posibilitatea de a separa candidatura sa la Schengen de efortul Bulgariei, în cazul în care negocierile duc la un rezultat mai bun. Apoi a atacat Austria frontal.

„Nu pot accepta că Austria beneficiază de inițiativa European Sky Shield, deși este o țară neutră, în timp ce România alocă 2,5% din PIB pentru apărare”.

Citește și: Ciolacu, în Bloomberg: Vom sprijini Ucraina, chiar dacă Aliații europeni au obosit de război

Ciolacu a insistat că România va putea declanșa o acțiune în justiție, la Curtea Europeană de Justiție. Nu e prima oară când Ciolacu vine cu o astfel de amenințare. 

Citește și: România, asalt pentru Schengen: Decuplarea de Bulgaria și amenințări cu tribunalul pentru Austria

Premierul României a mai spus că opoziția Austriei împotriva aderării României la zona Schengen este o "nedreptate profundă". El a precizat că va solicita o reuniune extraordinară și va analiza măsurile legale pentru a ieși din impas.

România nu știe cum atacă Austria pe tema Schengen

La doar 24 de ore de la declarațiile lui Ciolacu, președintele Iohannis a avut altă abordare apelând la dialog și susținând că România nu se va decupla de Bulgaria, cum a sugerat premierul.

„Negocierile pentru aderarea României la spațiul Schengen continuă și nu continuă la un nivel mic. Toți suntem foarte implicați, căutăm să convingem în special partea austriacă, care e foarte reticentă în continuare. Se continuă pe toate planurile și evident se discută mai degrabă informal și diferite variante de cum se poate continua”, a afirmat Klaus Iohannis.

Iohannis a spus că există puține variante: ori intră România și Bulgaria împreună, ori nu intră nici România, nici Bulgaria, ori intră doar una dintre ele.

Iohannis cere diplomație

Newsweek a scris că șansele de aderare ale României în Schengen sunt reduse, mai ales după publicarea unui sondaj.

Acesta arată că majoritatea covârșitoare a austriecilor nu mai vor migranți în țara lor. Austria spune că nu ne vrea în Schengen pentru că permitem ca migranții să ajungă în Austria.

66% dintre austrieci sunt contra migrației.

„Este un mandat clar pentru guvernul federal: 66% dintre austrieci sunt de părere că guvernul federal nu face suficient pentru a combate imigrația ilegală, potrivit unui nou sondaj realizat de institutul de cercetare a opiniei publice INSA.

Există o îngrijorare tot mai mare în rândul populației în ceea ce privește imigrația ilegală, după cum arată un sondaj recent al INSA pentru eXXpress: 66% dintre austriecii intervievați consideră că guvernul federal nu face suficient pentru a combate imigrația ilegală”, scrie presa austriacă.

Doar 21% dintre respondenți sunt mulțumiți de măsurile luate, în timp ce 10% sunt indeciși, iar 3% nu au dorit să comenteze pe această temă.

Citește și: Adio, Schengen pentru România! 66% dintre austrieci s-au săturat de migrație. Guvernul se va supune

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te