Pește retras de la vânzare în Vest pentru că ar fi toxic, vândut cu 30 lei/kg în magazine în România

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 23.11.2023 - 21:59
România continuă să comercializeze un tip de pește dar unele țări au decis să îl retragă. Este toxic Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilsutrativ)

Un pește retras de la vânzare în Vest pentru că ar fi toxic, e vândut cu 30 lei/kg în magazinele din România. Cazul de la Murgeni în care trei pacienți au murit după ce au mâncat mai multe preparate din pește, readuce în discuție toxicitatea peștelui Pangasius.

SHARE

Cazul de la Murgeni în care trei pacienți au murit după ce au mâncat mai multe preparate din pește, readuce în discuție toxicitatea peștelui Pangasius.

Acesta este un gen de pește de apă dulce originar din Vietnam. Este unul dintre cei mai consumați pești din lume, deoarece este ieftin de obținut și fără oase, ceea ce îl face o alegere populară.

Un kilogram de pangasius este 30 de lei în magazinele românești.

Cu toate acestea, există și probleme de sănătate în jurul acestuia. Este pescuit în principal în Mekong, unul dintre cele mai poluate râuri din lume, unde este expus la microorganisme extrem de toxice și la deversări care conțin metale grele, materiale plastice și reziduuri de pesticide, ceea ce este deosebit de alarmant se arată într-o interpelare la Parlamentul European.

România continuă să comercializeze un tip de pește dar unele țări au decis să îl retragă. Este toxic

Un alt motiv de îngrijorare este utilizarea veterinară în fermele piscicole a substanțelor farmacologice care sunt interzise în UE.

Studiile și cercetările au arătat că acest pește poate fi, prin urmare, periculos, mai ales din cauza concentrațiilor mari de mercur, care l-ar face total nepotrivit copiilor. 

Citește și: Peste 40% dintre români nu își pot permite carne sau pește pe masă o dată la două zile

Mai multe lanțuri mari de retail din Italia și din Europa au interzis deja vânzarea acestora.

Un număr de supermarketuri italiene au decis să oprească vânzările de pangasius într-o mișcare similară cu cea a Carrefour Belgia.

Citește și: Polițiștii au confiscat peste 350 kg de pește, în Brăila și Tulcea. Pescarii, urmăriți din elicopter

Potrivit rapoartelor din Il Messaggero, retaileri italieni precum Esselunga au interzis deja vânzările, iar Coop a exclus pangasius din gama sa de marcă privată, conform unei știri difuzată încă din 2017 de IntraFish.

la aceea vreme, unitatea italiană a Carrefour a anunțat că se alătură demersurilor li se alăture după ce a încetat vânzările în Franța și Belgia, avertizând că „fermele de pangasius au un impact mare asupra mediului” și adăugând că „odată ce stocurile acestei specii sunt epuizate, acest pește nu va mai fi vândut.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te