Rețea de trafic de droguri, condusă dintr-un peniteciar din Noua Zeelandă, capturată în România

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 19.11.2020 - 15:24
Rețea de trafic de droguri coordonată dintr-un penitenciar din Noua Zeelandă, capturată în România/FOTO: Pixabay
Rețea de trafic de droguri coordonată dintr-un penitenciar din Noua Zeelandă, capturată în România/FOTO: Pixabay

O rețea de trafic transfrontalier de droguri de mare risc, coordonată de persoane aflate în detenție în Noua Zeelandă, a fost destructurată în România, după ce autorităţile din Statele Unite ale Americii au transmis o cerere de asistenţă judiciară.

SHARE
Potrivit DIICOT, rețeaua a traficat cantităţi însemnate de cocaină şi metamfetamină din SUA, drogurile fiind furnizate unor grupări cunoscute de crimă organizată din Europa și Noua Zeelandă. Reprezentanții români ai rețelei le-au solicitat și ei o cantitate de droguri furnizorilor și au discutat despre posibilitatea asasinării unui membru al unei grupări rivale, mai spun procurorii.
 
Potrivit DIICOT, cu o zi în urmă procurori și ofițeri de poliție judiciară au făcut 8 percheziții domiciliare în Ilfov și în București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în trafic transfrontalier de droguri de mare risc, spălarea banilor şi instigare la omor calificat.
 
Conform sursei citate, autorităţile din Statele Unite ale Americii au transmis o cerere de asistenţă judiciară internaţională în materie penală, formulată de Departamentul de Justiţie, prin care se solicită sprijinul procurorilor DIICOT în desfășurarea unei investigații cu privire la un grup infracțional organizat, responsabil de obţinerea unor cantităţi însemnate de cocaină şi metamfetamină în SUA şi în alte state şi distribuirea acestor droguri în cadrul Uniunii Europene şi în Noua Zeelandă. De asemenea, membrii grupării au desfășurat activități de spălare a banilor obţinuţi din traficul de droguri.
 
Procurorii DIICOT spun că membrii organizaţiei infracţionale au obţinut şi au distribuit drogurile în beneficiul mai multor grupuri cunoscute de crimă organizată care operează în Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană şi Nouă Zeelandă.
 
Liderii grupării infracționale, aflați în detenție pe teritoriul Noii Zeelande, au negociat, prin intermediari, cumpărarea unor cantități de cocaină și metamfetamină în beneficiul uneia dintre grupări, negocierile și tranzacțiile având loc pe teritoriul României.
 
În cadrul negocierilor desfășurate, reprezentanții români ai grupării organizate le-au solicitat și ei o cantitate de droguri furnizorilor și au discutat despre posibilitatea asasinării unui membru al unei grupări rivale, potrivit hotnews.ro.
 
Miercuri, au avut loc trei acțiuni de prindere în flagrant:
  • surprinderea a doi cetăţeni neozeelandezi, imediat după ce negociaseră plata unei cantităţi de cocaină care urma să fie transmisă în Noua-Zeelandă;
  • surprinderea, într-un depozit, a unui membru al grupării după ce acesta negociase preluarea unei cantităţi de cocaină, având ca destinaţie România;
  • surprinderea, într-o locaţie utilizată ca loc de întâlnire al membrilor grupării, a liderului acesteia din România, având asupra sa suma 50.000 euro, în numerar şi actele de proprietate a două imobile, reprezentând o parte din plata cantităţii de cocaină care ar fi trebuit să ajungă în România.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate 12 motociclete și două autoturisme de lux, suma de 200.000 USD, o armă letală și cantitatea de 100 de grame de cocaină.

 

La activități au participat polițiști și investigatori americani de la D.E.A., U.S. Marshals Service, Homeland Security Investigations, precum și doi procurori din cadrul Departamentului de Justiție al Statelor Unite.
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te