Republica Moldova: percheziții la un judecător suspectat de îmbogățire ilicită

DE Valentin Mirică | Actualizat: 16.11.2021 - 13:19
Procurorul general interimar al Republicii Moldova, Dumitru Robu Foto: agora.md

Procurorii anticorupție din Republica Moldova desfășoară percheziții, asistați de cadrele serviciului secret, Serviciului de Informații și Securitate (SIS), la un judecător al Curții de Apel din Bălți, suspectat de îmbogățire ilicită.

SHARE

Potrivit presei din Republica Molodva, procurorii anticorupție și ofițerii SIS au apreciat că există suspiciuni rezonabile că, începînd cu anul 2014, magistratul a deținut și folosit prin intermediul persoanelor terțe bunuri care nu au fost incluse în declarația de avere și interese personale, bunuri care depășesc substanțial valoarea mijloacelor dobândite oficial pe parcursul exercitării funcției de judecător.

Citește și: ANALIZĂ Soarta lui Cîțu blochează finalizarea guvernului PSD-PNL-UDMR

Aceste bunuri includ: trei automobile de lux, o casă de locuit, precum și alte imobile.

În această dimineață, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat inițierea urmăririi penale în cazul unui judecător. Potrivit surselor presei din Republica Moldova, ar fi vorba chiar de judecătorul Alexandru Gheorghieș, numit în 2016 în funcția de președinte al Curții de Apel Bălți.

Inițial, procurorul general interimar Dumitru Robu s-a adresat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu solicitarea de a permite inițierea urmăririi penale a doi judecători. CSM a aprobat una din cereri, iar o a doua urmează să fie examinată de către Inspecția Judiciară.

Săptămâna trecută, pe 9 noiembrie, Robu a solicitat CSM să permită desfășurarea perchezițiilor în ceea ce o privește pe judecătoarea Tatiana Avasiloaie. Magistratul este cercetat într-o cauză penală pornită pentru îmbogățire ilicită. Potrivit materialelor acumulate, se constată existența unei diferențe substanțiale între veniturile obținute și cheltuielile efectuate de circa 1 268 450 lei, admise de către judecător.

Citește și: SABOTAJ Senzorii ce detectau submarinele au dispărut din largul coastei Norvegiei

De asemenea, perchezițiile au continuat și pe parcursul zilei de 10 noiembrie, atunci când procurorii anticorupție au descins și la bunul imobil la care o rudă a magistratului a fost împuternicită prin procură să aibă acces și să-l administreze.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.