SABOTAJ Senzorii ce detectau submarinele au dispărut din largul coastei Norvegiei

DE Adina Mutăr | Actualizat: 15.11.2021 - 12:06
Senzorii ce detectau submarinele au dispărut din largul coastei Norvegiei/foto: thedrive

Senzorii submarini din largul coastei nordului Norvegiei, capabili să colecteze date despre submarinele care trec, au fost dispărut, a dezvăluit Institutul de Cercetări Marine (IMR) al țării.

SHARE

Cauza pagubei este necunoscută. Cablurile care leagă nodurile senzorilor de stațiile de control de la țărm au fost tăiate și apoi au dispărut. Acest lucru a stârnit suspiciuni cu privire la sabotajul deliberat, posibil săvârșit de Guvernul rus, care are cu siguranță mijloacele pentru a face acest lucru, potrivit thedrive.com.

Citește și: Richard, asasinul lui Emi Pian, și frații Ciprian și Grațian Pian, cât pe ce să scape din arest

IMR, unul dintre cele mai mari institute de cercetare marine din Europa, a descris „daune extinse” în zonele exterioare ale Observatorului oceanic Lofoten-Vesteralen (LoVe), care au scos întregul  sistem offline.

Citește și: Pardalian, Piedone, Paris, Țane și Nat din clanul Sadoveanu, sub control judiciar pentru șantaj

LoVe, care a fost declarat pe deplin operațional abia în august 2020, constă dintr-o rețea de cabluri subacvatice și senzori situate pe platoul continental norvegian, o zonă de interes strategic atât pentru Norvegia, cât și pentru Rusia.

Citește și: Frații Anaser și Lindon Duduianu, Mircea și Vali Nebunu, dispăruți fără urmă. Preda, protejat


Armata norvegiană și Serviciul național de Securitate al Poliției investighează ce s-a întâmplat cu sistemul de supraveghere.

Scopul declarat al LoVe este de a-și folosi senzorii pentru a monitoriza efectele schimbărilor climatice, ale emisiilor de metan și ale stocurilor de pește, oferind oamenilor de știință un flux live de imagini, sunet și alte date.

Desigur, sistemul monitorizează și activitatea submarinelor din zonă, așa că era de interes pentru Marina Rusă, în special.

Citește și

Turcia a interzis cetățenilor din Irak, Siria și Yemen să meargă în Belarus

Kremlinul consideră „nebunească” ideea sancționării companiei Aeroflot pentru criza migranților

 

Datele colectate de senzori erau trimise mai întâi către Unitatea de Cercetare a Apărării din Norvegia, cunoscută și sub acronimul său norvegian FFI, înainte de a fi predate IMR pentru studii suplimentare.

„FFI îndepărtează în mod obișnuit urmele oricărei activități submarine din zonă înainte de a preda datele observatorului IMR, astfel încât să conțină doar informații despre pescuit, curenți și climă”, potrivit unui raport de pe site-ul Norway’s News.

„Nu ne pasă atât de mult de submarinele din zonă (situate nu departe de instalațiile militare de pe uscat de la Andøya, Evenes și alte baze din nordul Norvegiei), dar știm că Armatei îi pasă”, a declarat directorul IMR, Sissel Rogne, pentru ziarul norvegian Dagens Næringsliv.

„Puteți vedea acolo ce fac toate tipurile de submarine și toate U-boat-urile din alte țări. De aceea, nu cred că acesta este doar un caz pentru poliție, ci un caz pentru Agenția de Securitate.”

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te