Reîncepe isteria atacului nuclear? Românii îndemnați din nou să ridice pastilele cu iod

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 01.03.2024 - 12:55
pastilele cu iod trebuie ridicate din farmacii Foto: Doctorulzilei - rol ilustrativ

După ce Vladimir Putin a amenințat Ocicidentul cu un atac nuclear dacă va trimite soldaţi în Ucraina, românii încep să-și facă griji. Românii sunt din nou îndemnați să ridice pastilele cu iod din farmacii. A mai fost o astfel de inițiativă în urmă cu doi ani.

SHARE

După doi ani de război la graniță, românii sunt din nou îndemnați să ridice pastilele cu iod din farmacii. Vladimir Putin a amenințat Statele Unite şi Europa cu un atac nuclear dacă vor trimite soldaţi să lupte împotriva armatei sale în Ucraina.

El a făcut aceste declarații în discursul despre starea naţiunii pe care l-a susținut în plenul Parlamentului. Discursul a fost urmărit în întreaga lume. 

Reîncepe isteria atacului nuclear? Românii îndemnați din nou să ridice pastilele cu iod

În urmă cu doi ani, ministrul Sănătății a făcutapel la populația sub 40 de ani să intre „cât mai repede” în posesia pastilelor cu iodură de potasiu. El a stârnit atunci teamă în rândul românilor și a fost fiind criticat de medicii de familie care trebuiau să elibereze rețete medicale pentru ca aceste tablete să poată fi ridicate din farmacii.

Însă doar o mică parte din cantitatea produsă a tunci a ajuns la populație. Românii au ridicat aproximativ 1.000.000 de pastile din cele 30.000.000 comandare de Ministerul Sănătății. 

Citește și: 5.800.000 € pentru pastile cu iod pe care nu le vrea nimeni. Rafila a „pariat” pe un atac nuclear

Acum, Alexandru Rafila a recunoscut că nu i-a putut convinge pe români că este nevoie să aibă aceste pastile în casă în stituația în care va fi un incident nuclear. 

Aceste pastile au valabilitate încă patru ani. O parte dintre ele au fost distribuite în farmacii. Oamenii nu au fost suficient de convinși. Într-o situație de criză, va fi o provocare să distribui o cantitate mare de pastile cu iod la toate persoane. 

Este o listă foarte mare de unde oamenii pot ridica în continuare pastilele. Să sperăm că nu vom avea nevoie de ele, dar în cazul unei astfel de situații este bine să fim pregătiți”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, la Antena 3 CNN.

Citește și: Cum se iau pastilele cu iod care au început să fie distribuite în țară. Ajută în caz de atac nuclear

România a donat către Republica Moldova un milion de astfel de comprimate .

5.800.000 € pentru pastile cu iod pe care nu le vrea nimeni

Costul pastilelor de iod produse de Antibiotice Iași ar fi fost de 6 milioane de euro. Un calcul făcut după regula de trei simple ne-ar arăta că în depozite au mai rămas pastile în valoarte de 5,8 milioane de euro.

Citește și: Ce fructe și legume puteți mânca în caz de atac nuclear? Cum procedați cu animalele de companie

Pastilele de iod au fost comandate pentru ca populația să le ia în caz de atac nuclear. Ele puteau fi ridicate din farmacii.

  ”S-au dat circa un milion de pastile, a existat şi o donaţie către Republica Moldova care ne-a solicitat şi ea un ajutor. Ăsta este nivelul de înţelegere la nivelul populaţiei şi atitudinea faţă de prevenţie, pentru că aici am discutat de prevenţie. Nu le-a spus nimeni să le ia, le-a spus să le ia să le ţină acasă şi, în caz de incident sau accident nuclear, să poată să le ia, există o categorie de persoane eligibile”, a afirmat Alexandru Rafila în urmă cu doi ani.

Citește și: Rusia, gată să arunce omenirea în haosul nuclear. Putin: 95% din capacitățile nucleare, modernizate

Conform ministrului, în 1986, după accidentul de la Cernobâl, au fost administrate astfel de pastile. El a spus că există ”o explozie de cancere la tiroidă” şi a subliniat importanţa comportamentului preventiv. 
 
Medicul a subliniat că în farmacii încă există pastile cu iodură de potasiu. 
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te