Cum se iau pastilele cu iod care au început să fie distribuite în țară. Ajută în caz de atac nuclear

DE Alex Darvari | Actualizat: 22.03.2022 - 13:29
Cum se iau pastilele cu iod care au început să fie distribuite în țară. Ajută în caz de atac nuclear / Doctorulzilei

Ministrul Sănătaţii spune că această sarcină ar trebui să revină medicilor de familie, insă doctorii susţin că o astfel de atribuţie va aglomera cabinetele pentru că nu există legislaţie care să le permită ditribuţia de medicamente.

SHARE

Autoritatile recunosc ca cea mai grea misiunea este aceea de a asigura acces rapid populatiei la iodura de potasiu, Desi medicamentele sunt deja distribuite catre DSP-uri, nu se stie cu exactitate cum vor ajunge la populatie.

Newsweek România a adresat două întrebări către Ministerul Sănătății:

1.         Care sunt recomandările medicale legate de această practică a consumului de iodură de potasiu (sau iod, mai popular)?

2.         Există recomandări medicale pentru consumul de iod în cazul apariției unor radiații de la o centrală nucleară ?

Răspunsul Ministerul Sănătății pentru Newsweek România

„Referitor la discuțiile din spațiul public despre utilizarea Iodurii de Potasiu în cazul unui posibil incident nuclear, Ministerul Sănătății face următoarele precizări:

Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide. În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică. Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

 

Citește și: Armata Rusiei a bombardat centrala nucleară din Zaporojie. Incendiul a fost stins

În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ”.

Institutul Național de Sănătate Publică a lansat un Ghid îân caz de raidere nucleară

Ce sunt tabletele de iodură de potasiu?

„În situaţia unui accident la o centrală nucleară, tabletele de iodură de potasiu se administrează pentru a satura glanda tiroidă, împiedicând astfel captarea de către aceasta a iodului radioactiv. Dacă sunt administrate înainte, sau la scurt timp după expunere, acestea pot reduce pe termen lung riscul de apariţie a cancerului tiroidian. Tabletele de iodură de potasiu nu sunt „antidotul antiradiaţii”.

Citește și: FOTO VIDEO 47 de persoane au fost ucise în raidul aerian al Rusiei asupra orașului Cernihiv

 Acestea nu protejează împotriva iradierii externe şi nici împotriva altor substanţe radioactive, cu excepţia iodului radioactiv.

În plus, la anumite persoane, cum ar fi cele care suferă de afecţiuni ale rinichilor, tiroidei, sau care au o sensibilitate crescută la iod, iodura de potasiu poate produce complicaţii. De aceea, iodura de potasiu trebuie administrată numai atunci când există o recomandare clară din partea autorităţilor de sănătate publică”, spune Institul Național pentru Sănătate Publică.

Un GHID PENTRU POPULATIE IN CAZ DE URGENTA RADIOLOGICA SAU NUCLEARA AICI

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te