Regizorul Radu Jude, acuzat că a făcut un film „de o violență fără precedent"

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 10.06.2020 - 21:52
Regizorul Radu Jude

Un film de 4:01 minute, de Radu Jude, intitulat „Stimați oameni de cultură", realizat cu sprijinul Festivalului Filmului European - ediția 24, difuzat pe site-ul festivalului, a stârnit reacții puternice pe Facebook, scrie Ziare.com.

SHARE

Analistul politic Vladimir Tismăneanu și scriitorul Mircea Mihăies au avut reacții extrem de dure acuzând o instrumentalizare nepotrivită prin alăturarea unei fotografii postate în timpul pandemiei și Hannah Arendt acuzând complicitatea intelectualilor vremii, dar și antisemitismul din România anilor '30 - '40.

Cei doi acuză faptul că Jude a construit un întreg scenariu pornind de la pretextul unei fotografii, alăturând nepotrivit o filmare cu Hannah Arendt și declarațiile acesteia legate de complicitatea intelectualilor care au favorizat ascensiunea lui Adolf Hitler.

Filmul are 4 minute și începe cu un ecran negru cu sigla Festivalului Filmului European, sigla Comisiei Europene și un scurt text. Apoi, un interviu în care Hannah Arendt deplângea rolul intelectualilor în ascensiunea lui Adolf Hitler, complicitățile, cauționarea, dar și abdicarea unor figuri marcante ale vremii de la valorile umaniste.

În contextul istoric în care au fost făcute declarațiile Hannei Arendt, aceasta acuză intelectualii angajați politic care au cauționat ororile naziștilor și pe cale de consecință și atrocitățile Holocaustului.

În pasajul folosit în filmul lui Radu Jude, Arendt declara că se delimitează de intelectuali, că nu vrea să aibă de-a face cu aceștia și că este de esența intelectualului de a justifica totul, de a fabrica idei/concepte despre orice, relativizand totul.

Autoarea monumentalei lucrări Originile totalitarismului preciza că cel mai oribil a fost faptul că au fost oameni care au crezut în Hitler, chiar dacă pentru scurt timp, și că intelectualii nu își asumă nimic, Nimeni nu blamează/acuză pe nimeni.(...) Au inventat, justificându-l pe Hitler, lucruri complicate, chiar interesante. Toate acestea sunt grotești", potrivit Ziare.com

Filmul continuă cu un ecran negru și titlul "Stimați oameni de cultură", apoi cu fotografia postată pe rețeaua de socializare de analistul politic Vladimir Tismăneanu, o mema, care ilustrează un card de păsări/ciori și textul Aeroportul Țăndărei.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.