Recunoașteți personajul? Un mare actor român care și-a găsit marea iubire pe platoul de filmare

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.03.2024 - 17:08
Recunoașteți personajul - Foto: FB / Studiourile Buftea
Recunoașteți personajul? S-a iubit cu un coleg de scenă și au făcut amândoi parte din generația de aur a actorilor români. - Foto: Cineclic / imagine rol ilustrativ

Recunoașteți personajul? Traian Stănescu a fost un mare actor român care a trăit o poveste de iubire cu colega sa Ilinca Tomoroveanu.

SHARE

Recunoașteți personajul? Traian Stănescu ar fi împlinit, pe 27 martie, 84 de ani. A fost un actor mare și iubit de public. A trăit o poveste de iubire cu Ilinca Tomoroveanu (foto jos)

În celelalte imagini, Traian Stănescu apare jucând alături de Ioana Casseti.

Actorii care s-au iubit nebunește, după o relație de prietenie

Dacă încă nu i-ai recunoscut, îți spunem noi cine sunt. 

Una din cele mai frumoase actrițe, Ilinca Tomoroveanu a fost nepoata poetului Octavian Goga. Actrița a vorbit despre căsătoria cu actorul Traian Stănescu care i-a fost prieten devotat înainte de mariaj. Au fost împreună 42 de ani.

„Poate că ne menajăm mai mult unul pe celălalt și ne înțelegem mai bine „chinurile creației”. Nu discutăm despre spectacolele noastre decât la final, când ne criticăm sau ne felicităm.

Povestea noastră a început când eram colegi, demult, înainte de a ne căsători, eram foarte buni prieteni. Până într-o zi, când a fost așa, o scânteie. Apoi a început o poveste de iubire și de prietenie”, a spus într-un interviu, actorul.

Au fost colegi de teatru, au avut prieteni comuni, s-au tot întâlnit în diverse cercuri, stăteau în același cartier și, urmare a tuturor acestor coincidențe, s-au îndrăgostit aproape brusc, deși după o lunga prietenie. Senzația în sine a survenit subit, a fost o pasiune care s-a aprins deodată, pe terenul unei amiciții de substanță.

Citește și: Profesoara lui „Pistruiatul” pleacă din țară după premieră. Renunță la actorie și nu revede filmul

Actrița Ilinca Tomoroveanu a jucat, încă din ultimul an de facultate, pe scena Teatrului Național București, pe care nu l-a părăsit, de fapt, niciodată. S-a căsătorit cu Traina Stănescu în 1977. Prietenia care i-a adunat la început i-a ghidat toată viața. Traian Stănescu a fost și director al Teatrului Național. Se sfătuiau și aproape că nu luau nicio decizie fără să se consulte, arată Revista Tango.

Traian Stănescu un actor desăvârșit 

Zilele acestea se împlinesc 84 de ani de la nașterea marelui actor Traian Stănescu. A făcut parte din ceea ce numim „Generația de Aur” a teatrului și filmului românesc. La fel, soția sa de peste patru decenii, Ilinca Tomoroveanu.

Actorul a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, secţia Actorie, promoţia 1961.

A fost repartizat la Teatrul de Stat din Piatra Neamţ (1961-1964), unde a interpretat roluri ca: Vulpaşin în "Domnişoara Nastasia" de G.M. Zamfirescu; Tom - "Menajeria de sticlă" de Tennessee Williams; "Jocul dragostei şi al întâmplării" de Pierre de Marivaux; Mişu Felecan - "Nota 0 la purtare" de Octavian Sava şi Virgil Stoenescu, scrie cinemagia.ro.

Mutându-se în Bucureşti, a jucat la Teatrul C.F.R. Giuleşti (1964-1965), iar în anii 1967-1968 a jucat la Teatrul Mic din Capitală în "Baltagul" după Mihail Sadoveanu, "Richard II" de William Shakespeare.

Într-un interviu pentru cotidianul.ro, Ilinca îl menționează pe Traian Stănescu ca partener, prieten și soț.

Ce spune Ilinca, soția sa despre el?

„O întrebare care naște melancolii și chiar lacrimi. Nu-l pot uita pe Gheorghe Cozorici, împreună cu care am jucat mult. Îl consideram un Prinț al scenei. Îmi aduc aminte cu dragoste, și acum, de Becket al lui Jean Anouilh, unde i-am dat replica. Pot să nu-l amintesc pe Florin Piersic? Și cu el am jucat mult.

Dar minunatul meu coleg, prieten, partener și soț, Traian Stănescu?! V-am numit numai trei. Dar sunt mult mai mulți. Și sunt atât de mulți mari actori, mari actrițe, și mari profesori, și mari regizori, în fața cărora fac o adâncă plecăciune. Dacă nu ar fi existat ei, nu aș fi existat nici eu. V-am mai spus și repet.

Citește și: Ilinca Tomoroveanu și Traian Stănescu, o poveste de iubire de 40 de ani. La început a fost prietenia

Am avut noroc! Doamnele Tantzi Cocea, Elvira Godeanu, Irina Răchițeanu, Natașa Alexandra, Silvia Dumitrescu-Timică… Maeștrii Calboreanu, Finteșteanu, Brancomir, Giugaru, Birlic, Marcel Anghelescu, Emil Bota, dar și marii maeștri Sică Alexandrescu, Alexandru Finți, Moni Ghelerter…”, a spus artista.

Ilinca Tomoroveanu a încetat din viață pe 2 mai 2019, la 77 de ani, în urma unei îndelungate suferințe. L-a avut alături pe soțul ei, actorul Traian Stănescu, acesta decedând pe 12 aprilie în 2022. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te