Cunoașteți personajul? Fetița dispare de pe ecran după ce joacă în filmul copilăriei unei generații

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 03.09.2023 - 01:27
Recunoașteți personajul? Fetița care a dispărut de pe ecrane după ce a jucat în filmul copilăriei - Foto: Colaj
Recunoașteți personajul? Fetița care a dispărut de pe ecrane după ce a jucat în filmul copilăriei - FOTO: Playtech / imagine cu caracter ilustrativ

Tu știi cine este fetița care a interpretat-o pe simpatica Lizuca, în apreciatul film pentru copii, Dumbrava Minunată. Cei ce au copilărit în acea perioadă încă își amintesc cu drag de micuța actriță. Imediat după film, micuța a dispărut din lumina reflectoarelor.

SHARE

Diana Muscă este actrița copil care i-a dat viață personajului Lizuca, din filmul Dumbrava Minunată. Aceasta s-a născut în anul 1975, iar 5 ani m-ai târziu a jucat în primul său film.

Pe vremea când avea numai cinci ani, în 1980, avea să apară pentru prima oară într-un film, și anume, „Dumbrava Minunată.”. Din păcate pentru tânăra artistă, dar mai ales pentru public, acesta avea să fie și ultimul.

S-a retras rapid din lumina reflectoarelor pentru o mare iubire

În 1980, când avea cinci ani, a apărut în singurul film al scurtei sale cariere artistice. De atunci, nici opinia publică, nici cei alături de care a jucat în „Dumbrava minunată” nu mai au o veste de la ea. Abia în anul 2012, când Diana Muscă avea vârsta de 37 de ani, a apărut la o emisiune de televiziune.

Atunci a aflat publicul că ea a părăsit România la vârsta de 19 ani, când s-a îndrăgostit de un austriac. „Nu am simţit niciodată dorinţa de a face actorie”, a spus ea la emsiunea difuzată la Kanal D. De altfel, ea nu a mai apărut în niciun alt film.

Citește și: Profesoara lui „Pistruiatul” pleacă din țară după premieră. Renunță la actorie și nu revede filmul

În prezent, Diana Muscă locuiește în Austria, este jurist, s-a căsătorit în 1994 cu un austriac și are doi copii. În anul 1980, ea a interpretat într-un mod extraordinar rolul Lizuca din filmul „Dumbrava minunată'. Nu a urmat o carieră în teatru și film deși avea talent pentru această profesie, așa cum au declarat actorii alături de care a jucat în Dumbrava Minunată.

Actriţa Rodica Popescu-Bitănescu a interpretat unul dintre rolurile negative din film și a făcut câteva declarații în cadrul unui interviu:

„Aveam o scenă în care trebuia să-i sucesc părul, să fiu foarte rea cu ea. Mişcarea pe care am făcut-o eu a fost una foarte dura, dar ea a stat nemişcată şi n-a spus nimic. I-am spus după aceea «iartă-mă, Diana, dar aşa trebuia să fac, că să fie cât mai real», iar ea mi-a răspuns «da, ştiu, aşa trebuie să fie la filmări', a spus Rodica Popescu-Bitănescu.

Povestea Lizucăi din „Dumbrava Minunată” 

Dumbrava minunată este un film românesc din 1980 regizat de Gheorghe Naghi. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Diana Muscă, Ernest Maftei şi Elena Drăgoi. Scenariul este scris de Draga Olteanu Matei și se bazează pe o povestire omonimă de Mihail Sadoveanu. Este singurul film în care a jucat Diana Muscă.

Lizuca este o fetiţă de 5-6 ani care este luată din casa bunicilor el de către mama sa vitregă. Ea duce lipsa afecţiunii mamei care nu mai trăiește și îi este tare dor de bunici. Singura consolare a Lizucăi este Patrocle, cățelul ei.

Într-o zi, Lizuca nu mai suportă viața grea plină de umilinţă şi fuge de acasă pentru a se întoarce la casa bunicilor de lângão dumbravă. O prinde noaptea în pădure și adoarme în scorbura unui copac. Ea visează că dumbrava se transformă într-o lume feerică, plină de vietăți și personaje din basm. Dimineaţa e găsită de bunicii ei şi dusă la casa bătrânească.

Citește și: Actorul care și-a pierdut mama, soția și fratele în câțiva ani. Inima i s-a oprit de trei ori

Filmul a fost vizionat de 2.732.925 de spectatori în cinematografele din România, după cum atestă o situaţie a numărului de spectatori înregistrat de filmele româneşti de la data premierei, alcătuită de Centrul National al Cinematografiei.

Tudor Caranfil în Dicţionar de filme românești" precizează că „Lipsită de afecțiune, după ce a fost smulsă din casa bunicilor de către mama vitrega, Lizuca hotărăște să fugă înapoi, spre coliba din Dumbravă căreia îi duce dorul. Patrocle, unicul ei prieten patruped, o urmează și o păzește, credincios, când adoarme într-o scorbură.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te