COVID-19, SARS, Ebola, MERS, West Nile și Rift Valley sunt boli cauzate de viruși care au sărit de la gazde animale la populația umană.
Denumit „Prevenirea următoarei pandemii: boli zoonotice și modul de rupere a lanțului de transmitere”, raportul este un efort comun al programului ONU pentru Mediu (UNEP) și al Institutului internațional de cercetare a animalelor (ILRI).
Raportul identifică șapte tendințe care determină apariția crescândă a bolilor zoonotice, transmise la om de la o sursă animală.
Printre ele se numără „cererea crescută de proteine animale; o creștere a agriculturii intense și nesustenabile; utilizarea crescută și exploatarea faunei sălbatice și a crizei climatice”.
„Știința arată clar că dacă vom continua să exploatăm fauna sălbatică și să ne distrugem ecosistemele, atunci ne putem aștepta să vedem un flux constant al acestor boli sărind de la animale la oameni în anii următori”, a subliniat directorul executiv al UNEP, Inger Andersen.
Notând că pandemiile devastează viețile oamenilor și economiile țărilor, Andersen a atras atenția că cei mai săraci și cei mai vulnerabili au cel mai mult de suferit, fără programe susținute de ajutor pentru aceste categorii.
„Pentru a preveni pandemiile viitoare, trebuie să devenim mult mai grijulii cu privire la protejarea mediului nostru natural”, a adăugat ea.
Potrivit UNEP, în fiecare an, aproximativ două milioane de oameni, în majoritate în țările cu venituri mici și medii, mor din cauza bolilor zoonotice neglijate.
Noua pandemie de coronavirus a luat peste 537.000 de vieți în 188 de țări și regiuni de când a apărut în Wuhan, China. SUA, Brazilia, India și Rusia sunt în prezent cele mai afectate țări.
Peste 11,5 milioane de cazuri COVID-19 au fost raportate la nivel mondial, recuperările depășind 6,28 milioane, conform cifrelor întocmite de Johns Hopkins University.