Putin acuză SUA că încearcă să atragă Rusia în război

DE Daniel Toșa | 02.02.2022 - 08:32
Putin acuză SUA că încearcă să atragă Rusia în război/FOTO: kremlin.ru

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat marți Occidentul că a creat în mod deliberat un scenariu menit să o atragă în război și că a ignorat preocupările de securitate ale Rusiei cu privire la Ucraina.

SHARE

În primele sale comentarii publice directe privind criza din ultimele aproape șase săptămâni, un Putin sfidător nu a dat niciun semn de renunțare la cererile de securitate pe care Occidentul le-a numit ca fiind nedefinite și o posibilă scuză pentru a lansa o invazie, ceea ce Moscova neagă.

„Este deja clar acum ... că preocupările fundamentale ale Rusiei au fost ignorate", a declarat Putin la o conferință de presă cu premierul Ungariei, aflat în vizită, unul dintre mai mulți lideri NATO care au încercat să intervină pe măsură ce criza s-a intensificat.

Putin a descris un potențial scenariu viitor în care Ucraina ar fi fost admisă în NATO și apoi ar fi încercat să recucerească peninsula Crimeea, teritoriu pe care Rusia l-a confiscat în 2014.

„Să ne imaginăm că Ucraina este membră NATO și începe aceste operațiuni militare. Ar trebui să intrăm în război cu blocul NATO? S-a gândit cineva la asta? Se pare că nu", a spus el, potrivit Reuters.

Citește și: Putin acuză SUA și NATO că „ignoră clar” preocupările Rusiei, după o întâlnire cu Viktor Orban

Rusia a masat peste 120.000 de soldați la granița ucraineană, iar țările occidentale spun că se tem că Putin ar putea plănui o invazie.

Rusia neagă acest lucru, dar a declarat că ar putea întreprinde acțiuni militare nespecificate dacă nu sunt îndeplinite cererile sale de securitate. Țările occidentale spun că orice invazie ar atrage sancțiuni asupra Moscovei.

Kremlinul dorește ca Occidentul să respecte un acord din 1999 conform căruia nicio țară nu-și poate consolida propria securitate în detrimentul altora, ceea ce consideră că se află în centrul crizei, a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov.

Citește și: Plafonarea prețurilor a dus la raționalizarea alimentelor de bază în Ungaria, ca în comunism

El a evocat carta semnată la Istanbul de membrii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, din care fac parte Statele Unite și Canada, în timpul unei convorbiri cu secretarul de stat american Antony Blinken.

Lavrov a declarat că Blinken a acceptat necesitatea de a discuta în continuare această chestiune, în timp ce o relatare americană a convorbirii s-a concentrat pe necesitatea ca Moscova să se retragă.

„Dacă președintele Putin nu intenționează cu adevărat să pornească un război sau o schimbare de regim, i-a spus secretarul de stat ministrului de externe Lavrov, atunci acesta este momentul să retragă trupele și armamentul greu și să se angajeze într-o discuție serioasă", a declarat reporterilor un înalt oficial al Departamentului de Stat.

Statele Unite sunt dispuse să discute despre oferirea către Kremlin a unei modalități de a verifica absența rachetelor de croazieră Tomahawk la bazele NATO din România și Polonia, dacă Rusia împărtășește informații similare despre rachetele aflate în anumite baze rusești, potrivit Bloomberg.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te