Procurorul general, sesizat pentru încercarea de reabilitare a unui criminal de război, la Vaslui

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 04.06.2021 - 20:04
Procurorul general, sesizat pentru încercarea de reabilitare a unui criminal de război, la Vaslui

Reprezentant Special al Guvernului României pentru Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, Alexandru Muraru, a anunțat că a sesizat Parchetul General pentru încercarea de reabilitare a unui criminal de război în România anului 2021, într-un lăcaș de cult din Vaslui.

SHARE

Alexandru Muraru a menționat, într-un comunicat de presă, că a urmărit cu surprindere și revoltă reportajul realizat de o televiziune locală în Biserica Sf. Parascheva din municipiul Vaslui, unde a avut loc o slujbă de comemorare a mareșalului Ion Antonescu, condamnat pentru crime de război de o amploare fără precedent în istoria României.

„Ceremonia religioasă a fost urmată de o serie de alocuțiuni, cele mai multe fiind o deșănțată elogiere a unei persoane condamnate pentru crime de război și crime împotriva umanității, la adresa a sute de mii de civili.

Considerăm că întreaga acțiune, desfășurată într-un cadru public, a încălcat flagrant legislația în vigoare, fiind, la prima vedere, o faptă penală. Membrii ai clerului, cadre militare în rezervă, istorici au glorificat un criminal de război făcând apologia unui personaj care a pus la cale, în anii 40, un întreg plan de exterminare a populației evreiești.

Atrag atenția că ceea ce s-a întâmplat în lăcașul de cult este o încercare de reabilitare a unui criminal de război, o acțiune ilegală și incalificabilă”, a transmis Alexandru Muraru.

Deputatul a menționat că a adresat o sesizare către Ministrul de Interne și către Procurorul General, pentru a demara investigațiile ce se impun.

Citește și: Fiul Vioricăi din Clejani: Am fost la un grătar la Alex Velea și m-au prins drogat. Velea: Minți

„Totodată, am sesizat prefectul județului, pentru a lua act ca astfel de manifestări care contravin Legii nr. 157/2018 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antisemitismului și OUG nr. 31/2002 privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omeniri, să nu mai aibă loc, pe viitor.

În luna mai, România a adoptat Strategia națională pentru Prevenirea și Combaterea Antisemitismului, Xenofobiei, Radicalizării și Discursului Instigator la Ură pentru perioada 2021 – 2024, un plan național care își propune să diminueze astfel de activități publice, precum evenimentul consumat în municipiul Vaslui.

Deși este cunoscut faptul că Biserica Sf. Parascheva din municipiul Vaslui ar fi  o „ctitorie” a mareșalului Ion Antonescu, este obligatoriu să abandonăm definitiv paradigma comemorării criminalilor de război sau a legionarilor care au rămas în istorie pentru sângeroasele masacre și pogromuri și să procedăm, în schimb, la comemorarea victimelor acestora.

Încercarea de reabilitare a unuia dintre cei mai mari criminali din istoria României nu trebuie tratată cu superficialitate sau ignorată. Aceasta este o acțiune incalificabilă și incompatibilă cu eforturile pe care le-a făcut România în ultimii 20 de ani în materia protejării victimelor Holocaustului, a prevenirii și combaterii negării Holocaustului sau a încercărilor de reabilitare a criminalilor de război.

Această încercare de reabilitare este incompatibilă cu angajamentele pe care le-a luat România în fața comunității internaționale și a organizațiilor sau instituțiilor la care este parte”, a menționat reprezentantul Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te