Premierul Cîțu minte într-un document oficial (drept la replică) când afirmă că PNRR este public

DE Cătălin Prisacariu | 02.10.2021 - 15:19
Premierul Cîțu minte într-un document oficial (drept la replică) când afirmă că PNRR este public/FOTO: Facebook/Florin Cîțu

Premierul Florin Cîțu a trimis un drept la replică către Newsweek România în care susține că documentul final al PNRR ar fi public în România. Cîțu este contrazis chiar de Comisia Europeană.

SHARE

Vineri, 1 octombrie a.c., Newsweek România a publicat un articol intitulat "EXCLUSIV Comisia Europeană admite că PNRR este încă secret: Încurajăm România să publice documentul".

Potrivit acestui text, "documentul final al PNRR nu este public în România, deci nu se știe care sunt proiectele care ar trebui finanțate din granturi de la UE și împrumuturi, cu ce sume și în ce condiții. Practic, este vorba de o lipsă de transparență în totală contradicție cu propaganda politică asumată de coaliția care a născut PNRR".

Drept la replică de la Guvern

Sâmbătă, 2 octombrie a.c., Guvernul a trimis un drept la replică. Integral, mai jos:

"Informațiile incluse în articolul <EXCLUSIV Comisia Europeană admite că PNRR este încă secret: Încurajăm România să publice documentul> publicat de Newsweek sunt false și lipsite de orice fundament.

Planul Național de Redresare și Reziliență al României a fost depus la Comisia Europeană în data de 31 mai 2021 și prezentat public pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene în data de 2 iunie 2021 la adresa https://mfe.gov.ro/mipe-a-publicat-integral-planul-national-de-redresare-si-rezilienta-transmis-comisiei-europene/

Acest document a fost elaborat în urma unei ample consultări cu reprezentanții societății civile și autorităților cu atribuții în domeniile aferente proiectelor ce vor fi realizate prin PNRR și definitivat în baza dialogului cu reprezentanții Comisiei Europene.

PNRR a fost agreat de Comisia Europeană, iar forma finală a documentului a fost publicată pe site-ul Guvernului www.gov.ro în data de 27 septembrie 2021 și poate fi consultat https://gov.ro/ro/stiri/unda-verde-de-la-comisia-europeana-pentru-pnrr&page=1".

Minciunile din dreptul la replică al Guvernului

Dreptul la replică, însă, este pur și simplu mincinos.

Astfel, faptul că "Planul Național de Redresare și Reziliență al României a fost depus la Comisia Europeană în data de 31 mai 2021 și prezentat public pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene în data de 2 iunie 2021" nu echivalează cu publicarea Planului (care, în varianta din mai a.c., are peste 1.200 de pagini). "Prezentarea" de care vorbește Cîțu are doar 15 pagini cu font mare.

În al doilea rând, Guvernul nu a publicat "forma finală a documentului" pe site-ul Guvernului, ci doar documentele de lucru ale Comisiei Europene în legătură cu planul, documente care se găsesc și pe site-ul CE.

Or, așa cum Newsweek România a arătat în textul citat la început, Comisia Europeană a confirmat că nu a publicat documentul final al PNRR și că a încurajat România să facă acest lucru.

Cu alte cuvinte, Cîțu a mințit din nou.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te