EXCLUSIV Comisia Europeană admite că PNRR este încă secret: Încurajăm România să publice documentul

DE Cătălin Prisacariu | Actualizat: 01.10.2021 - 13:42
EXCLUSIV Comisia Europeană admite că PNRR este încă secret: Încurajăm România să publice documentul/FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Într-un răspuns oficial la solicitarea Newsweek România, Comisia Europeană admite că documentul final al PNRR nu a fost publicat de statul român. În același timp, Comisia a mai arătat că și-a dat acordul pe PNRR fix înainte ca Ursula von der Leyen să anunțe asta la București.

SHARE

Newsweek România a scris, în exclusivitate, chiar în ziua venirii Ursulei von der Leyen la București (luni, 27 septembrie a.c.), că documentele Planului Național de Redresare și Reziliență nu au fost depuse în sistemul CIRCABC al Comisiei Europene, așa cum prevede procedura oficială.

De altfel, CE a continuat să ceară României, și după anunțul triumfalist al lui Ghinea, clarificări pe mai multe componente ale PNRR, după cum a arătat, în exclusivitate, Newsweek România.

Citește și: Oficial, România nu a depus PNRR la Bruxelles. Șefa CE, la București pe minciunile lui Cîțu & Ghinea

După publicarea dezvăluirii de către Newsweek România, premierul Florin Cîțu a transmis, neoficial, că documentul urma să fie încărcat în sistemul Comisiei Europene chiar luni, 27 septembrie a.c. 

Citește și: Cîțu transmite neoficial că PNRR se încarcă luni în sistemul electronic al Comisiei Europene

Acest lucru, însă, nu s-a întâmplat nici până azi, arată sursele Newsweek România.

Mai mult, documentul final al PNRR nu este public în România, deci nu se știe care sunt proiectele care ar trebui finanțate din granturi de la UE și împrumuturi, cu ce sume și în ce condiții. Practic, este vorba de o lipsă de transparență în totală contradicție cu propaganda politică asumată de coaliția care a născut PNRR.

Newsweek România i-a solicitat un punct de vedere și Comisiei Europene pe acest subiect. Comunicatorii CE au evitat să răspundă dacă documentele PNRR au fost încărcate în sistemul CIRCABC (ceea ce ridică multe suspiciuni), însă au făcut o precizare foarte interesantă: "Comisia a evaluat ca pozitivă evaluarea PNRR cu puțin timp înainte ca Președintele Comisiei să facă declarații de presă la București" ("We adopted our positive assessment of the Romanian recovery and resilience plan shortly before the Commission President’s remarks in Bucharest and the publication of our press material on Monday, 27 September 2021").

În ce privește nepublicarea documentului final al PNRR de către România, CE s-a derobat de responsabilitate, spunând că publică link-uri către planurile pe care le publică autoritățile naționale și că încurajează toate statele membre să facă asta, adică să publice planurile ("The Commission publishes links to plans that national authorities will themselves publish and encourages all Member States to do so").

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te