Povestea primului erou împușcat la Revoluție, în București. Avea 19 ani și purta o Biblie la piept, visase să ajungă preot, dar se îndrăgostise de muzica rock. La vârsta când consideri că ești nemuritor, a fost primul care a strigat, în Capitala unei țări aflată încă sub bocancul lui Nicolae Ceaușescu, „Vom muri și vom fi liberi!”. Dar represiunea ordonată de dictator a fost cruntă, în acea zi, iar tânărul rocker a fost ucis cu sânge rece, primind un glonte în cap.
Povestea primului erou împușcat la Revoluție, în București. Avea 19 ani și purta o Biblie la piept
Revoluția din decembrie 1989 din România - sau „evenimentele din decembrie”, așa cum a fost numită, după o vreme - a fost plătită cu sânge. Mult.
Potrivit statisticilor Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 (IRRD), făcute publice în 2014, în intervalul 17-22 decembrie 1989 s-au înregistrat 271 de martiri.
După fuga lui Ceaușescu de pe acoperisul Comitetului Central, pe 22 decembrie, la prânz și până la Crăciun, s-au adunat cei mai mulți morți, 715. Apoi, după execuția cuplului dictatorial de la Târgoviște, pe 25 decembrie, s-au mai înregistrat încă 113 de victime.
Fără dată exactă a decesului mai sunt 67 de persoane. În total, tributul de sânge de atunci a fost de 1.166 de oameni omorâți.
În București, după mitingul din fosta Piață a Comitetului Central, lucrurile au explodat. Grupuri mari de oameni au început să ocupe străzile din zona Pieței Universității și străzile adiacente.
Acolo, în dreptul Sălii Dalles de lângă Hotel Intecontinental, și-a găsit sfârșitul primul erou împușcat în Capitală, Mihai Lucrețiu Gâtlan.
Era un tânăr de 19 ani, ce visase să ajungă preot, dar se îndrăgostise de muzica rock. Și-ar fi dorit să fugă din țară, dar a fost primul care a strigat „Vom muri și vom fi liberi!”.
„Era un băiat bun, Mihai, cu suflet mare. Primul meu născut dintre cei șase copii”, mărturisea acum câțiva ani, artistul plastic Ion Gâtlan, tatăl lui Mihai, într-un interviu.
Băiatul a tatonat o perioadă cu gândul preoției, pentru că „îl atrăgea vestimentația preoților de la Patriarhie, unde se ducea des”.
Chiar se și împrietenise cu un preot care fusese deținut politic și deja își dorea să urmeze și el calea celor sfinte.
Citește și: De ce s-a grăbit Ion Iliescu să-l execute pe Ceaușescu. ”Nu mai ieșiți vii de aici. Vă împușcăm”
Dar a descoperit muzica rock. „În 1989, dacă îmi mai amintesc corect, a dat probe și la Iris, având o voce foarte bună”. Dar el, oricum, cânta cu alte două trupe, Interval și Conex, cine le mai ține minte”, mai spunea Gâtlan senior.
Lui Mihai îi intrase în cap chiar să fugă din țară, dar pasiunea pentru rock a fost mai puternică, mai ales că în acea muzică își găsea „zona lui de libertate specială”.
Oricum, tânărul era pasionat și de breakdance, un dans la modă pe atunci, dar și de arte marțiale, sport interzis în mod oficial în România acelor ani.
Era un rebel cu spirit de dreptate, moștenit de la propriul părinte, dar și cu frica lui Dumnezeu.
În decembrie 89, trei zile n-a știut de Mihai. De fapt, Gâtlan senior spunea că îl știa plecat la bunica de la Roșiorii de Vede, căreia îi mai ducea, de Sărbători, ceva alimente procurate de familie.
Fotografia lui Mihai este păstrată de tatăl său, Ion Gâtlan, la mare cinste în casa familiei - Foto: click.ro
„Vom muri și vom fi liberi!”
„Eu eram în CC, în noaptea de 23 spre 24 decembrie, în fostul Cabinet 1, cu arma pe umăr, când am aflat că fiul meu ar fi rănit și e într-un spital.
Până la urmă, s-a dovedit că era mort și la morgă, zăcând dezbrăcat pe cimentul ăla rece. Dar am aflat pe urmă, de la martori, cam ce s-a întâmplat”, a spus, la acea vreme, Ion Gâtlan, potrivit click.ro.
Oricum, Mihai știa ce e la Timișoara, de la prietenii de acolo, mai ales că și concertase în orașul de pe Bega cu puțină vreme înainte.
După mitingul ce i-a „explodat în față” lui Ceaușescu, în 21 decembrie, Mihai a ajuns cu un grup de amici în zona Sălii Dalles.
Nu știa că avea să devină prima victimă a Revoluției din București. Prima dintre cei 49 de morți din acea zi de 21 decembrie, dintre care 13, doar acolo, la Dalles.
Atmosfera în zonă era una ca de război: cordoane de milițieni, de scutieri, tancuri ale armatei.
Lumea, tot mai multă, țipa și se agita pe margine, iar cei mai curajoși, chiar pe mijlocul bulevardului Bălcescu, în ciuda vehiculelor militare ce goneau pe lângă manifestanți la limita intrării în mulțime.
Ion Gâtlan a rememorat modul în care copilul său a murit, fiind împușcat în cap, la ora 17.30 a zilei de 21 de decembrie. Astfel, a devenit prima victimă a Revoluției, în București.
Dar asta după ce a fost tot primul care a strigat, acolo, în mijlocul Capitalei țării conduse încă de Ceaușescu: „Vom muri și vom fi liberi!”.
Citește și: Cum s-au omorât românii între ei la Revoluție, din ordinul CFSN și al MApN
„Era deja spre înserare, când a apărut acel camion militar cu prelată, plin cu militari. Dar unii mai speciali, după cum a declarat fata care era lângă Mihai atunci, la Parchet, mai târziu.
Ăia din camion aveau cu toții mustață și păreau evident mai în vârstă decât soldații obișnuiți înrolați la termen. Iar mașina aia, nu se știe de ce – unii au spus că șoferul ar fi fost lovit de o piatră, alții spun altceva – s-a îndreptat în viteză chiar spre zona unde erau Mihai și fata asta.
Nu știu dacă a fost la întâmplare sau din cauză că, la un moment dat, Mihai a început să strige „Vom muri și vom fi liberi!”, Da, el a scandat prima oară treaba asta, acolo, în 21.
El și-a dat seama că va intra în ei, a împins-o pe fată, salvându-i practic viața, după cum tot ea a declarat la Parchet, dar Mihai a fost lovit de aripa mașinii și aruncat spre mijlocul bulevardului.
Avea 19 ani, un trup puternic, era și sportiv, așa că n-a fost decât rănit, dar nu foarte grav”, a rememorat tatăl eroului acele cumplite momente.
Dar pentru forțele de represiune, rănirea tânărului nu a fost suficientă. Iar ce a urmat a fost brutal, un asasinat cu sânge rece.
„Din camionul ăla s-a auzit o rafală de mitralieră. Două gloanțe l-au lovit în corp. Dar el încă rezista și încerca să se târască spre trotuar.
Apoi, din ce mi s-a povestit de către martori aflați la câțiva metri de el, a apărut un civil care pur și simplu i-a tras un glonte în cap de la mică distanța. Iar ăla a fost sfârșitul copilului meu”, a mai spus Gîtlan senior, conform sursei citate.
O mică placă comemorativă de lângă Sala Dalles mai amintește de jertfa lui Mihai Gâtlan - Foto: Arhiva
A fost împușcat în cap
După câteva zile de căutări i-au găsit trupul la morgă și abia pe 27 decembrie l-au putut îngropa în Cimitirul Eroilor Revoluției.
Ciudat, pe certificatul de deces al lui Mihai e trecută data de 22 decembrie 1989. De ce? Pentru că și cadavrele celor împușcați în acea zi, în București, ar fi urmat să fie incinerate, precum cele ale celor de la Timișoara. Doar căderea lui Ceaușescu și a regimului său au făcut ca familia Gâtlan, dar și alte familii, să mai aibă ce îngropa.
„Mai întîi, celor uciși în 21 decembrie le-au dus trupurile la Jilava. Urmau să fie arși, ca cei din Timișoara. Abia a doua zi, când s-a schimbat situația, le-au adus cadavrele la Morgă și le-au întocmit actul de deces. Dar cu data de 22, firește”, a mai explicat Gîtlan senior.
Iar sufletul lui Mihai poate fi cunoscut și mai bine, dacă vom spune că atunci când a fost ucis purta, ca pe o primă, dar eternă iubire, o Biblie la piept.
Citește și: VIDEO Petre Roman: „Nu am absolut nimic să-mi reproșez în privința Revoluției. Nici a Mineriadei“
„Da, Mihai avea o mică biblie la piept când a murit. Doar că a fost împușcat în cap. Și nici asta nu apare în raportul de autopsie”, a precizat tatăl îndurerat.
Dacă trăia, Mihai Gâtlan ar fi fost un bărbat matur, de 53 de ani. Dar firul vieții sale s-a rupt brutal, în acea zi de 21 decembrie de acum 34 de ani.
O mică placă comemorativă de lângă Sala Dalles mai amintește de jertfa sa.
El, în schimb, mai poate fi găsit doar în Cimitirul Eroilor Revoluției. Și în sufletul familiei și al acelor prieteni din adolescență, care nu l-au uitat.