Ies la iveală noi informații despre condamnarea la moarte a cuplului Ceușescu în decembrie 1989. Doi membri ai plutonului de execuție susțin că Ion Iliescu a dat ordinul să fie grăbit procesul.
Ion Iliescu era un apropiat al Ceaușeștilor, el fiind prezent la evenimentele familiei prezidențiale.
Martorii au explicat și cum au fost aleși de generalul Stănculescu să facă parte din plutonul de execuție, dar și că magistrații care îi judecau pe dictatori au fost amenințați cu moartea dacă nu decid execuția.
Se știa că Ceaușeștii vor fi uciși, înainte de proces
Nicolae și Elena Ceaușescu au fugit pe 22 decembrie 1989, cu elicopterul de pe clădirea Comitetului Central, în timp ce protestatarii intrau deja în sediu.
Pe 25 decembrie, soții Elena și Nicolae Ceaușescu aveau să fie judecați într-o unitate militară de la Târgoviște, de un Tribunal Militar Excepțional. Au fost acuzați de mai multe infracțiuni, printre care și cea de genocid. Ei au susținut că sunt nevinovați și că vor răspunde în fața Marii Adunări Naționale.
La 34 de ani de la Revoluția din 1989, Dorin Cârlan și Octavian Gheorghiu au vorbit la Antena 3 CNN despre modul în care a fost organizată execuţia soţilor Ceauşescu.
Iată ce s-a întâmplat atunci.
Opt paraşutişti de la Boteni s-au îmbarcat voluntar, la 25 decembrie 1989, în elicoptere. Au aterizat la Târgoviște și unul dintre pasagerii pe care îi escortau în elicoptere, în uniformă de general, era chiar generalul Stănculescu. A hotărât: "Tu, tu și tu". Atunci parașutiștii Ionel Boeru, Dorin Cârlan și Octavian Gheorghiu au aflat sentința unui proces care încă nu începuse. Erau membrii plutonului de execuție al soților Nicolae și Elena Ceaușescu.
"Generalul ne-a făcut ceea ce se numește pregătire de luptă, dacă vreți. Ne-a spus ce se întâmplă acolo. (...) 'Mi-a zis dragilor, voi știți cu cine sunt eu aici și de ce am venit noi aici? 'Nu prea știam. Noi eram o linie de trăgători, toți opt. 'Ştiți, noi aici am venit cu un tribunal militar excepțional, ca să judecăm, să-i condamnăm pe cei doi soți Ceauşescu", a spus Dorin Cârlan.
"Efectiv, domnul general a specificat să nu spunem nimănui ce vom face acolo, nici colegilor noştri", a precizat Octavian Gheorghiu.
"După aceea ne-a luat pe fiecare, ne-a luat pe toţi trei, și pe Ionel Boeru, căpitan atunci, colonel în retragere acum, ne-a spus ce vom face, că va fi un proces pentru soții Ceaușescu și îi vom lega la mâini și pe urmă îi vom duce la acel zid și acolo veți trage câte un sector de cartuşe fiecare", au spus cei doi.
Magistrații, amenințați cu moartea. ”Nu ştiam dacă mai scăpăm noi"
"Stănculescu ne-a spus că nu are încredere în cei din unitate, de acolo, să nu spunem nimănui nici noi, și ulterior, după ani de zile, am aflat la rândul nostru, dacă nu executam acea sentință, eram executați noi de militarii din unitate. Sunt martori soldații care erau atunci acolo", a precizat Octavian Gheorghiu.
"La deliberare a intrat un domn cu barbă, Gelu Voican Voiculescu, peste complet. Gelu Voican Voiculescu iese în momentul în care se deliberează de către judecători(...). De unde știu? De la cel mai bun prieten al generalului Popa, colonelul magistrat Chiper Aurel, care am înțeles că nu mai e printre noi(...)", a povestit Dorin Cârlan, adăugând că Gică Popa i-ar fi spus prietenului său cum a fost ameninţat de Gelu Voican Voiculescu.
"Dacă nu dăm această sentință acum, nu mai ieșiți vii de aici pentru că suntem cu o grupă de parașutişti și vă împușcăm. Nu mai ieșiți" - le-ar fi spus Gelu Voican Voiculescu magistraţilor care deliberau.
"Gică Popa sigur a fost ameninţat pentru că i-a spus prietenului lui... şi plângea", a dezvăluit Dorin Cârlan.
Ordin de la Iliescu să se grăbească sentința
Octavian Gheorghiu a povestit cum a venit comandantul unităţii să transmită că e ordin de la Iliescu să se grăbească cu sentinţa. Se întâmpla în timpul procesului!
Citește și: Cum s-au omorât românii între ei la Revoluție, din ordinul CFSN și al MApN
"Aceste dezvăluiri le-am făcut inclusiv la presa străină, dar nimeni nu a vrut să asculte. Şi am fost împiedicați de câte ori am încercat și am fost chemați la interviuri.
Când eram în activitate, până în 2009, primeam un telefon de la minister, un ofițer al Armatei Române, întotdeauna un colonel, nu rang mai mare, care spunea: domnule Gheorghiu vă sfătuim să nu vă duceți la acel interviu", a mai spus Octavian Gheorghiu la Antena 3 CNN.
”Totuși, au fost demni. Foarte demni. Amândoi”, își amintește Dorin Cârlan.
Doar după execuție au pus ordinul la îndoială.
Citește și: Ceaușescu și Newsweek. Au trecut 30 de ani de la ultimul interviu cu ultimul stalinist
”După, da. Atunci (în mmentul execuției – n.r.), nu. Ne uitam unii la alții și ne întrebam dacă am albit. Și ne spuneam oare ce am făcut? Este bine sau nu este bine? Ne-a fost teamă pentru viața noastră atunci”, își amintește Octavian Gheorghiu.
Dorin Cârlan a povestit și despre un alt moment controversat de după execuția soților Ceaușescu. A mers în elicopter pe cadavrul lui Nicolae Ceușescu.
”Când m-am așezat fără voia mea pe cadavrul întors al tovarășului, prin blana aia a lui de urs, m-am umplut de sânge. Efectiv nu mi-am mai găsit locul pe scaun în elicopter. N-am mai avut unde să stau și m-am așezat pe cadavrul domniei sale. Am fost acuzat că e o faptă abominabilă, e o profanare. N-a fost nicio profanare, mă gândeam că trec gloanțele prin așa-zisul blindaj al elicopterului”, povestește acesta.
Ion Iliescu a fost apropiat al familiei Ceaușescu în perioada în care cei doi soți conduceau România. În multe fotografii apare alături de cuplul prezidențial în vacanțe sau la evenimente importante.