Poliția a deschis un dosar penal după ce o fată de 14 ani a născut acasă un copil. Cine e tatăl? Cum a ajuns fata în situația aceasta și ce s-a întâmplat de fapt?
Poliția a deschis un dosar penal după ce o fată de 14 ani a născut acasă un copil
O fată de 14 ani, din municipiul Lugoj, a născut la domiciliu, iat ulterior a fost transportată la spital împreună cu copilul. Medicii au sesizat Poliţia, iar anchetatorii au deschis un dosar penal pentru viol asupra unui minor.
Fata ar fi ascuns sarcina purtând haine largi şi nimeni nu a ştiut că este însărcinată. Ea a născut acasă un băieţel de 2,8 kg, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor.
Citește și: HOROSCOP 2025 Surpriza uriașă pe care ți-o aduce acest an, în funcție de zodie. E anul schimbărilor!
„La data de 15 ianuarie 2025, în jurul orei 19:00, poliţiştii municipiului Lugoj, au fost sesizaţi cu privire la faptul că, o minoră în vârstă de 14 ani, ar fi născut la domiciliu, un copil, fiind ulterior transportată la spital. Poliţiştii s-au deplasat de urgenţă la Spitalul Municipal Lugoj (...) Din verificările efectuate a rezultat faptul că minoră ar fi întreţinut raporturi sexuale consimţite în vara anului 2024, cu un tânăr în vârstă de 22 de ani”, a transmis IPJ Timiş.
Cercetările sunt continuate de către poliţiştii municipiului Lugoj, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj, într-un dosar penal deschis pentru infracţiunea de viol asupra unui minor
Poliţiştii îl caută acum pe tatăl bebeluşului.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Timiş au reacţionat la acest acz și au transmis că dreptul la educaţie al elevilor părinţi este o prioritate a sistemului educaţional din România.
„Venirea pe lume a unei fiinţe umane ar trebui să fie un moment de sărbătorire a miracolului faptului de a fi venit în lumină. Sigur că circumstanţele care au prilejuit venirea pe lume a acestui copil sunt discutabile. Sigur că putem exprima opinii diverse. Problema care se ridică este cum a ajuns un copil de 14 ani să nască, iar adulţii din jurul lui nu au avut nicio certitudine cu privire la starea ei, la experienţa pe care ea o traversa singură, înţelegând sau nu ceea ce i se întâmplă. Credem că experienţa trăită de acest copil trebuie să fie pentru noi, toţi adulţii implicaţi în creşterea şi educarea copiilor, un prilej de reflecţie asupra locului şi rolului pe care noi îl avem în viaţa lor. Este important să reflectăm asupra valorilor pe care le transmitem, asupra felului în care înţelegem cu toţii că este esenţial să fim adulţi cu o prezenţa activă şi cu semnificaţie, în parcursul lor. Este important să înţelegem că trebuie să traversăm experienţe cu copiii, că suntem mentorii lor, că suntem plasa lor de salvare, indiferent de situaţiile în care îi aduc deciziile mai mult sau mai puţin fericite pe care ei le iau”, a transmis Cosmina Oros, inspector şcolar în cadrul ISJ Timiş.
Ce spune legea
Potrivit sursei citate, Legea învăţământului preuniversitar sprijină categoria elevilor părinţi.
„În privinţa normativităţii care vizează aceste aspecte, e bine să reamintim că protejarea dreptului la educaţie al elevelor gravide şi al elevilor părinţi reprezintă o prioritate esenţială a sistemului educaţional din România. În acest sens, Legea nr. 198/2023 a învăţământului preuniversitar şi Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul nr. 5726/2024, au stabilit un cadru normativ solid, menit să sprijine aceste categorii vulnerabile prin măsuri adaptate şi incluzive. Prevederile acestor acte normative asigură continuitatea educaţiei, prevenirea abandonului şcolar şi integrarea echitabilă în comunitatea şcolară”, a mai precizat Cosmina Oros.
Cosmina Oros a mai precizat că mesajul transmis este un îndemn la reflecţie.
„Mesajul nostru este un îndemn la reflecţie adresat tuturor adulţilor. Subliniem importanţa decisivă pe care noi toţi, adulţi implicaţi în educaţie, o avem în construirea unui destin, asigurându-ne că tinerii contemporani nouă vor avea o viaţă bună, un destin fast”, a precizat Oros.