Polițele RCA vor putea fi plătite și în rate. Asigurarea se suspendă dacă mașina nu este folosită

DE Alexandra Lupascu | 19.01.2024 - 16:23
Polițele RCA vor putea fi plătite și în rate. Asigurarea se suspendă dacă mașina nu este folosită Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)
Polițele RCA vor putea fi plătite și în rate. Asigurarea se suspendă dacă mașina nu este folosită Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

RCA ar putea fi plătit în rate sau supendat la cerere de către toţi şoferii. Acestea ar fi primele măsuri implementate odată cu protestele transportatorilor și al fermierilor.

SHARE

Primul draft al proiectului am puteam să-l vedem în aproximativ 30 de zile, iar implementarea în primăvara acestui an. Autoritatea de Supraveghere Financiară a purtat mai multe discuţii cu transportatorii şi cu asiguratorii, în urma cărora au luat câteva decizii.

Una dintre acestea se referă la suspendarea contractului poliţei RCA pentru şoferii care nu mai circulă cu maşina pe stradă, cu posibilitatea de prelungire a acestei poliţe în momentul în care conducătorul auto decide să-şi repună autoturismul în circulaţie.

Totodată, s-a discutat inclusiv despre plata în rate a acestor poliţe. Vorbim despre patru rate, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice, conform Observatorul.

Polițele RCA vor putea fi plătite și în rate. Asigurarea se suspendă dacă mașina nu este folosită

De asemenea, s-a mai discutat despre revizuirea preţului poliţelor RCA încheiate pentru pe o perioadă de un an. Practic, se doreşte eliminarea diferenţei atât de mari pentru poliţele încheiate pe o perioadă de un an şi cele încheiate pe o perioadă mai mică de un an.

Citește și: Ministrul Agriculturii spune că RCA-ul la utilajele agricole nu s-a scumpit. În realitate, și +17%

Toate cele trei mari măsuri vor fi aplicate la nivelul întregii ţări.

Printre măsurile menite să diminueze efortul financiar al posesorilor de polițe RCA se numără:

  • Posibilitatea suspendării efectelor contractului RCA pe durata în care autovehiculul nu este utilizat, cu prelungirea valabilității acestuia cu perioada în care a fost suspendat;
  • Efectuarea plății primei RCA în rate indiferent de nivelul acesteia, atât la persoanele fizice, cât și la persoanele juridice, opțiunea plății în rate aparținând potențialului asigurat;
  • Revizuirea modalității de stabilire a tarifului de primă RCA pentru contractele încheiate pe perioade mai mici de 12 luni, astfel încât să nu mai existe diferențe atât de mari între polițele anuale și cele subanuale.

Citește și: ASF promite măsuri legate de RCA. Transportatorii și fermierii continuă să blocheze drumurile

„În urma discuțiilor avute a fost subliniată, de asemenea, necesitatea ca Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) să analizeze și să găsească soluții ce privesc statutul asiguratului cu risc ridicat.

Din această perspectivă, analiza are în vedere, cu precădere, identificarea unor propuneri destinate transportatorilor de mărfuri pentru ca aceștia să aibă acces la un tarif de primă echilibrat în cazul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto, astfel încât valorile tarifelor recomandate să fie într-un interval mai apropiat de tariful de referință.

Citește și: Cine sunt șoferii care vor plăti RCA de 8.500 de lei pe an? De câți ani au carnet?

Discuțiile vor continua pe parcursul zilelor imediat următoare în vederea consolidării unui pachet de măsuri care să poată fi aplicat imediat pentru soluționarea problemelor ridicate de reprezentanții transportatorilor", a transmis Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te