Institutul american de geofizică USGS a estimat magnitudinea cutremurului la 5,9 pe scara Richter.
Seismul a fost resimţit în mare parte a estului Japoniei, a zgâlţâit clădiri şi a declanşat alarme pe telefonul mobil, menite să le dea japonezilor timp să se pună la adăpost.
Epicentrul cutremurului, care a avut loc joi, la ora locală 22.41 (16.41, ora României), a fost localizat la o adâncime de 80 de kilometri, în departamentul Chiba, la est de Tokyo, potrivit JMA. USGS estimează că a avut loc la 61 de kilometri adâncime.
Agenţia pentru gestionarea catastrofelor şi indendiilor a anunţat vineri un bilanţ de 32 de răniţi - majoritatea răniţi uşor.
Citește și: VIDEO A depășit pe linie continuă un TIR și i-a frânat în față. Șoferul de camion n-a oprit
Incendii au fost semnalate într-o clădire şi la două rafinării, însă au fost controlate, a anunţat agenţia.
Circulaţia trenurilor locale, dar şi de mare viteză (Shinkansen) a fost suspendată imediat după seism, ca măsură de precauţie.
Întârzieri erau semnalate vineri în Gara Shinagawa, la Tokyo.
Verificări au avut loc în centrale nucleare, însă nu s-a semnalat nicio anomalie imediat.
„Vă rugăm să luaţi măsuri pentru a vă proteja viaţa şi să vă ţineţi la curent cu ultimele informaţii despre cutremur”, a scris pe Twitter premierul japonez Fumio Kishida, ales luni în Parlament.
Japonia se află pe Centura de Foc a Pacificului, o zonă cu o activitate seismică puternică în Asia de Sud-Est şi în bazinul Oceanului Pacific.
Citește și: Anca Surugiu, partenera de afaceri a miliardarului Dan Petrescu, îi va prelua averea
Ea are norme de construcţie stricte, pentru ca clădirile să poată rezista unor cutemure puternice.
Un cutremur de magnitudinea 6,1 a fost resimţit săptămâna trecută în largul coastei de nord-vest a Japoniei, care nu a cauzat pagube, scrie News.ro.
Japonia rămâne bântuită de cutremurul urmat de un tsunami devastator din 2011, soldate cu peste 18.500 de morţi, care au cauzat o catastrofă nucleară la Fukushima.