Percheziții la gruparea de interlopi care cerea taxă de protecție de la dezvoltatorii imobiliari

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 10.11.2021 - 08:59
Foto: INQUAM Photos/ Cornel Putan
Viorel Gongoi, fiu Mamei Omida Foto: Facebook

În urma acţiunilor de constrângere, confruntându-se cu riscul de a nu reuşi să finalizeze lucrările, dezvoltatorul era nevoită să se înţeleagă cu liderul grupării şi să-i dea acestuia taxa de protecţie impusă.

SHARE

Procurorii DIICOT şi poliţiştii Capitalei au efectuat, marţi, trei percheziţii în Bucureşti şi Prahova, la membrii unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi lipsire de libertate.

Citește și: VIDEO Interlopii Piciu și Pikachu au spart oglinda dubei care venise să-i ia după o bătaie în stradă

Liderul grupării este Viorel Gongoi, fiul cel mare ale celebrei Mama Omida. El a și fost reținut Foto: Facebook

Citește și: Echipa Islandei vine în România doar cu jucători vaccinați. Nu s-a bazat pe derogarea lui Novak

"În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2017, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat, pe raza municipiului Bucureşti, în vederea comiterii infracţiunii de şantaj (...) în scopul determinării prin constrângere a victimelor, dezvoltatori imobiliari, la plata unor sume de bani pretinse de membrii grupării drept de taxă de protecţie", se arată într-un comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Citește și: Cum lua interlopul Gongoi, fiul Mamei Omida, taxe de protecție de la greii imobiliari ai Capitalei

Pe parcursul cercetării penale s-a stabilit că fiecare membru avea un rol bine stabilit, puterea de decizie aparţinându-i liderului grupării, personaj notoriu în mediul infracţional. Liderul direcţiona ceilalţi membri ai grupului la şantierul victimei pentru abordarea acesteia în moduri intimidatoare, precizează sursa citată.

Citește și: Gore de la Cluj după ce a spus că va ploua cu morți: Sunt inofensiv, să moară ce-am mai pă interes

"Totodată, cu ocazia incursiunii, membrii grupului infracţional îi puneau în vedere dezvoltatorului imobiliar să se prezinte la liderul grupării pentru a discuta. În cadrul întâlnirii, acesta, folosind diverse tehnici de presiune şi intimidare, solicita victimei o sumă de bani pentru a-i permite să continue lucrările de construcţie", se mai arată în comunicat.

Citește și: O studentă care făcea dragoste și a uitat să închidă camera în timpul cursurilor online, reabilitată | Newsweek Romania

Potrivit anchetatorilor, în cazul în care dezvoltatorul imobiliar refuza să se întâlnească cu liderul ori nu accepta taxa de protecţie impusă, membrii grupului infracţional procedau la intensificarea acţiunilor de constrângere prin realizarea de incursiuni la şantierul imobilului şi ameninţarea angajaţilor.

De cele mai multe ori, în urma acţiunilor de constrângere, confruntându-se cu riscul de a nu reuşi să finalizeze edificiul dezvoltat, victima era nevoită să se "înţeleagă" cu liderul grupării şi să-i remită acestuia "taxa de protecţie" impusă, adaugă sursa amintită.

În urma percheziţiilor, au fost ridicaţi 8.000 de lei şi 5.500 de euro.

La sediul DIICOT - Structura Centrală, au fost conduse cinci persoane, în vederea audierii.

Acţiunea s-a desfăşurat alături de poliţişti ai Serviciului Grupuri Infracţionale Violente din cadrul DGPMB şi a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te