Printre suspecte se numără preşedinta unei fundaţii care susţine că se ocupă de drepturile copiilor, şefa unei maternităţi şi o femeie notar. Mama bebeluşului a fost invitată să nască la Chişinău, în anul 2022, pentru a naşte copilul într-un mediu sigur, în afara războiului.
Citește și: Un băiat orfan a vândut inelul bunicii pentru mâncare. Ce s-a întâmplat imediat după acest moment
Au urmat presiuni psihologice asupra femeii, care mai are şi alţi copii în Ucraina, pentru ca aceasta să dea fetiţa spre adopţie unui cuplu din România, mama fiind determinată să declare, la notar, că tatăl copilului este bărbatul care voia să cumpere fetiţa. Unele dintre inculpate riscă detenţie pe viaţă.
Conform anchetatorilor de la Chişinău, din grupul infracţional fac parte: preşedinta unei fundaţii care susţine că militează pentru drepturile copiilor, femeia fiind de organizator şi făptuitor, o şefă de maternitate şi o femeie notar din Moldova, în calitate de complici, o femeie din Ucraina în calitate de făptuitor şi un cuplu din România care dorea să cumpere un copil.
Suspecţii au ademenit în Moldova o femeie din Ucraina, însărcinată, care a fost invitată la Chişinău pentru a-şi naşte fetiţa „în afara războiului”.
„Victima care în decembrie 2022 era însărcinată, a fost identificată în Ucraina de către femeia cu rol de co-autor al infracţiunii din acelaşi stat vecin (care circula în Moldova), de comun cu preşedinta de fundaţie din Moldova, care avea rolul de organizator al schemei.
Șefa de maternitate, implicată în infracțiune
Aceasta a sosit în Moldova aproape de jumătatea lunii, pentru ca să dea curs invitaţiei acestora de facilitare a naşterii în afara războiului. Femeia însărcinată cu vârsta de 38 de ani este mama mai multor copii, în Ucraina, lăsaţi în grija apropiaţilor.
Sosită în Moldova, aceasta a fost cazată într-un hotel din Chişinău, iar până la naşterea care a urmat în a doua jumătate a lunii decembrie, aceasta a fost supusă presiunii psihologice de către membrele grupului infracţional, ca să refuze creşterea copilei ce urma să o nască.
Citește și: O femeie a găsit un copil dormind pe străzi și l-a adoptat. Ce a urmat după 14 ani
Mai exact, potrivit declaraţiilor din dosar, acestea aplicau în privinţa victimei presiune psihologică, în sensul în care dacă nu ar fi acceptat darea spre «adopţie» a copilei pentru cuplul român (în schimbul unei sume de bani şi a unor bunuri), ar fi urmat să fie lipsită de drepturile părinteşti asupra copilei, în Ucraina. Motivul invocat de aceştia era că aceasta ar avea prea puţine resurse financiare pentru întreţinerea tuturor copiilor”, informează Procuratura de la Chişinău într-un comunicat.
Ulterior, prin intermediul şefei de maternitate din Chişinău, care pentru unele beneficii materiale contribuia şi cu sfaturi pentru reuşita adopţiei ilegale, ucraineanca a fost internată pentru a da naştere copilei.