Ora de caligrafie. Penița îți permite, atunci când apeși, să creezi universul tău FOTO

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 06.09.2018 - 10:47

Mai multe personalități ale României, printre care Maia Morgenstern și Mihai Șora, au fost miercuri colegi de bancă cu câțiva copii, în cadrul „orei de caligrafie” organizată de PiArt Vision, la Muzeul Cotroceni, pentru un exercițiu de a păstra scrisul de mână.

SHARE

Miercuri dimineață, la Muzeul Cotroceni s-au adunat copii mai mari și mai mici, alături de profesori și profesioniști, pentru a sărbători a doua ediție a evenimentului „Ora de Caligrafie” și a susține îndemnul educației temeinice, în contextul în care caligrafia nu mai face parte din programa școlară românească.

Anul acesta au venit copiii care au părinți plecați la muncă în străinătate, însoțiți de învățătoarea Cristina Senoș. Aceștia au fost întâmpinați de reprezentanți ai organizației „Salvați Copiii” și așteptați cu rechizite. După prezentarea invitaților, cei mici au avut parte de o activitate interactivă în care au primit de la învățătoare petale de hârtie pe care erau scrise cuvinte, aceștia trebuind să le rescrie și să spună câteva lucruri despre cuvântul respectiv.

Mihail Șora a stat în bancă alături de o elevă cu nouă decenii mai tânără

Actrița Maia Morgenstern a vorbit  despre caligrafia primului cuvânt scris de mână, “mama”: „Sunt frumoase literele cuvântului mama. Conferă stabilitate, liniște, calm, dincolo de complexitatea și simplitatea gândurilor și a sentimentelor ce rămân. Cred că, poate ar fi bine o abordare în joacă, la modul cel mai pur și serios, să începem să colorăm, să ne jucăm, să găsim plăcere în a ține un creion, stilou, un obiect care lasă urme pe o foaie de hârtie și atunci lucrurile vor merge și vor deveni extrem de plăcute”.

Maia Morgenstern a supravegheat ora de caligrafie


Cei mici și-au luat sarcina în serios și au început să scrie pe caiete diverse cuvinte și propoziții, îndrumați de colegii lor mai mari. „Scrisul de mână înseamnă o disciplină intelectuală. Când eram mic, scriam cu penița. Puteam scrie subțire partea de sus a literelor și gros partea inferioară. Eram obișnuiți să respectăm această regulă, să dăm un anumit fason scrisului propriu”, a povestit filosoful și scriitorul Mihai Șora.  

Directorul general al Muzeului Național Cotroceni și gazda evenimentului, Liviu Jicman, a subliniat importanța pe care caligrafia o joacă în educația copiilor. Totodată, acesta a precizat că ediția de anul acesta a fost dedicată copiilor ai căror părinți au fost nevoiți să plece la muncă în străinătate, organizatorii propunându-și în felul acesta să-i introducă pe tinerii școlari în tainele scrisului de mână.

„Eu m-am chinuit mult să scriu frumos și să învăț să țin stiloul în mână. Țin minte că scriam urât, dar aveam o colegă care scria frumos și pe care toată viața am încercat să o copiez și să îi copiez scrisul. Ce vreau să spun e că scrisul te reprezintă toată viața. Eu, ca actor, am o memorie vizuală și știu fiecare cuvânt în pagină, unde e, știu unde e virgula, știu unde e tot. Caligrafia trebuie să fie în școli, copiii trebuie să știe să scrie în continuare. Nu văd opțională chestia asta, nu mi se pare normal. Vorba zboară, scrisul rămâne. Cu asta ne ducem”, a povestit actorul Marius Manole.

Marius Manole și-a amintit că scria urât în copilărie

„Orice disciplină care ajută copiii să fie autonomi, independenți, să fie siguri pe puterile lor, este absolut necesară în programa școlară. Așa cum învățăm să socotim, așa cum învățăm să citim, trebuie să știm și să scriem. Ce facem dacă mâine nu mai avem curent electric, nu mai avem calculatoare, nu mai funcționează telefoanele? Cum reușim să transmitem mesaje la distanță? Scriind. În momentul în care caligrafia dispare, cred că luăm o componentă foarte importantă din calitatea noastră umană și anume aceea de a putea să ne exprimăm în formă scrisă, nu numai verbal. Personalitatea poate fi dedusă din caligrafie și atunci ar fi păcat să nu avem această formă de exprimare. Mi-ar fi foarte greu să nu pot scrie lizibil de mână și mi-aș dori ca niciun copil să nu treacă prin sentimentul de a nu putea transmite un mesaj și în formă scrisă. Uneori, ceea ce nu se scrie, nu rămâne în memorie și cred că ceea ce facem zi de zi, ceea ce gândim, ar merita să dăinuiască, să rămână în urma noastră”, a povestit Ligia Deca, consilier de stat.

Conform datelor Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție, sunt aproape 100.000 de copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate. Respectiv de trei ori mai mult, conform studiilor și cercetărilor făcute de organizații independente.  

”Copiii ai căror părinți lucrează în străinătate sunt mai vulnerabili emoțional, încep să îți piardă interesul pentru școală și întâmpină probleme în relaționare. Lipsa afecțiunii directe a părinților îi face pe aceștia să se confrunte cu dificultăți emoționale, sociale și educaționale”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președintele Executiv al Organizației Salvați Copiii România.


Evenimentul a fost organizat de către PiArt Vision. La finalul Orei de Caligrafie, copiii au primit un tur al Muzeului Național Cotroceni

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te