Oficial, România nu a depus PNRR la Bruxelles. Șefa CE, la București pe minciunile lui Cîțu & Ghinea

DE Alexandru Pop | Actualizat: 27.09.2021 - 18:57
Oficial, România nu a depus PNRR la Bruxelles. Șefa CE, la București pe minciunile lui Cîțu & Ghinea/FOTO: Facebook/PNL

Ursula von der Leyen face luni o vizită la București, dar scopul vizitei nu este clar. Potrivit Comisiei Europene, șefa CE "Visits Romania in relation to the recovery and resilience facility/NextGenerationEU and the national Recovery and Resilience Plan".

SHARE

UPDATE 19.00 Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul României, dar Planul final nu este public în țara noastră

______________________________

UPDATE 16.00: Potrivit unor surse apropiate premierului Cîțu, MIPE va prezenta versiunea oficială a PNRR în jurul orei 17.00 a zilei de luni. Tot luni s-ar face și încărcarea documentului în sistemul Comisiei Europene.

Citește și: Cîțu transmite neoficial că PNRR se încarcă luni în sistemul electronic al Comisiei Europene

_____________________________

Așadar, vizita este "în legătură cu PNRR", fără alte explicații oferite de site-ul oficial al CE.

Formularea vagă nu este întâmplătoare: deși ex-ministrul Cristian Ghinea s-a lăudat încă de la începutul lunii septembrie a.c. că a depus toate documentele PNRR la Bruxelles, aceasta este o minciună. Surse din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au confirmat, pentru Newsweek România, că documentele Planului Național de Redresare și Reziliență nu au fost depuse în sistemul CIRCABC al Comisiei Europene, așa cum prevede procedura oficială.

De altfel, CE a continuat să ceară României, și după anunțul triumfalist al lui Ghinea, clarificări pe mai multe componente ale PNRR, după cum a arătat, în exclusivitate, Newsweek România.

Unde Ghinea nu a putut minți, însă, a fost pe site-ul MIPE. Acolo, la capitolul PNRR, se precizează că versiunea publicată este din mai a.c., adică cu patru luni înainte de presupusa livrare a Planului la Bruxelles.

Potrivit unei versiuni posibil finale care circulă în această perioadă în interiorul MIPE, dar care nu a fost trimisă la Comisia Europeană, aproape 30 de milioane de euro este suma destinată comunicării în PNRR iar reforma pensiilor s-a blocat în pensiile speciale.

Totuși, premierul Florin Cîțu și fostul ministru Cristian Ghinea continuă să vândă public minciuna succesului PNRR iar Cîțu chiar a anunțat prezența lui Ghinea la întâlnirea cu Ursula von der Leyen.

Într-un tweet, Ursula von der Leyen a formulat foarte ambiguu motivul prezenței la București: "to see how the recovery takes hold on the ground". Altfel spus, o verificare în teren a stadiului PNRR.

Nici vorbă, așadar, de vreo semnare a documentului PNRR.

Iată, spre deosebire de România, cum au fost anunțate (pe Twitter și nu numai) vizitele în alte state ale UE cu care CE chiar a semnat documentele PNRR.

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te