Desființarea pensiilor speciale s-a desființat: PNRR promite „reajustarea” lor, în 2022

DE Valentin Mirică, Alexandru Pop | Actualizat: 22.09.2021 - 23:54

Desființarea pensiilor speciale s-a desființat: în ultimul proiect al PNRR se promite „reajustarea” lor. Potrivit unor surse politice, documentul n-a ajuns încă la Comisia Europeană. Pensiile speciale sunt menționate de patru ori în PNRR-ul României.

SHARE

În cele circa 1.200 de pagini ale proiectului PNRR, pensiile speciale sunt menționate de patru ori, dar niciăieri nu se propune desființarea lor, ci „reajustarea”, fără ca alte detalii să fie oferite. 

Cîţu: Congresul PNL, desfășurat în siguranţă maximă. Oricine va încerca să-l amâne nu are șanse

Prima mențiune apare în preambulul PNRR, o introducere semnată chiar de fostul ministru Cristian Ghinea.

„Vom reajusta pensiile speciale și măririle viitoare vor avantaja pensiile mai mici, astfel încât să nu mai existe nedreptățile flagrante pe care le avem în prezent între pensionari”, scrie Ghinea. 

Ulterior, la capitolul privind reforma pensiilor se anunță că „pensiile speciale sunt limitate la nivelul permis de Constituție”, dar nu se explică ce articol din legea fundamentală ar conține o astfel de prevedere. 

„Va fi realizată de asemenea o analiză a pensiilor speciale în vederea identificării unor soluții concrete care să vizeze corectarea inechităților dintre beneficiarii acestor categorii de pensii și beneficiarii din sistemul public de pensii din punct de vedere al aspectului contributivității luând în considerare și jurisprudența Curții Constituționale. O lege în acest sens va fi aprobată în Parlament în trimestrul 4 din 2022”, promite PNRR. 

„În ceea ce privește problematica pensiilor de serviciu și speciale, acestea vor fi reformate pe baza unor soluții care să vizeze corectarea inechităților dintre beneficiarii acestor categorii de pensii și beneficiarii din sistemul public de pensii din punct de vedere al aspectului cotributivității, luând în considerare și jurisprudența Curții Constituționale”, se mai arată în document. 

„Obligatoriu pentru PNL ca în primele 30 de zile de când am ajuns la putere să eliminăm pensiile speciale. Nu poţi să ai pensie fără să ai contributivitate. 1,7 miliarde de euro ne costă pensiile speciale în fiecare an. Când are unul pensie de 300, 450 de milioane şi este angajat şi la stat, ăştia 80% se angajează în ministere, companii naţionale şi au ieşit la pensie la 45, 46 de ani şi au şi salariu din bugetul public. Asta e una din marile mize care trebuie rezolvate”, declara liderul PNL Rareş Bogdan în aprilie 2019. 

Citește și: Cât a durat valul patru al pandemiei: Grecia- 62 de zile, Italia – 60, Franța – 48, Spania - 31

 „Eu sunt foarte radical și îmi asum ca om politic această chestiune, nu trebuie să existe pensii speciale. Toată lumea trebuie să plătească în linie cu cât a avut salariul sau a contribuit", susținea și Cristian Ghinea, în iunie 2019. El s-a plâns că nu există un consens în coaliție pe acest subiect. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te