O femeie a murit așteptând salvarea. După trei ore pensionara s-a stins în curtea spitalului comunal

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 04.08.2023 - 10:53
O femeie din Constanța a murit așteptând ambulanța. După trei ore, pensionara s-a stins în curtea spitalului comunal - Foto: Arhivă / imagine cu caracter ilustrativ

După cazul gravidei care a născut în fața spitalului din Urziceni, o altă situație dramatică s-a petrecut la Constanța. O femeie de 75 de ani a murit așteptând ambulanța. S-a întâmplat în localitatea Băneasa.

SHARE

Pensionara aflată în stop cardio-respirator s-a stins în curtea spitalului comunal. Totul din cauza faptului că vara, sistemul medical din județul Constanța nu face față.

A murit așteptând salvarea

„Vara, numărul de români în Constanţa se triplează, iar sistemul medical din judeţ nu face faţă. Azi noapte, o femeie de 75 de ani, aflată în stop cardio-respirator a aşteptat 3 ORE o ambulanţă! Aceasta a murit, cu familia putând doar să aprindă o lumânare în curtea spitalului comunal.

Dacă ar fi existat suficient personal şi echipament, ar fi putut fi salvată. Avem nevoie de ambulanţe în plus pe litoral, domnule Rafila. Avem nevoie de personal medical şi de servicii mobile de urgenţă pe parcursul verii! 3 ore! Aşa ceva, nu se poate!”, a scris senatoarea Evdochia Aelenei pe Facebook.

Și deputatul USR Stelian Ion susține că i-a semnalat ministrului Sănătății „o serie de nereguli grave din cadrul SAJ Constanța”. 

„În mijlocul verii, din 60 de ture de gardă ale Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Constanța, 7 sunt fără medic. O situație inadmisibilă, pentru că, în această perioadă, la Constanța numărul de solicitări către SAJ este dublu față de restul anului.

Citește și: VIDEO Cât costă cazarea la hotelul de 3* al lui Cristi Borcea din Olimp. Nu s-a lăsat de butelii

Cazurile revoltătoare de la Urziceni, unde o femeie a fost nevoită să nască pe trotuar, iar un bărbat a fost trimis acasă unde a murit, se pot repeta oricând și la Constanța.

Am adresat o interpelare ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, semnalându-i o serie de nereguli grave din cadrul SAJ Constanța, din cauza proastei organizări și a managementului incompetent. Spre exemplu, deși există ture fără niciun medic pe autospeciale, conducerea SAJ a programat gărzi chiar și cu 3 cadre medicale simultan.

De asemenea, sunt medici care pur și simplu nu sunt înscriși pentru gardă. O situație critică este și la Băneasa, unde există doar un singur echipaj de Ambulanță pentru intervenții. Asta înseamnă că, la două solicitări simultan, o viață poate fi pierdută din cauză că nu a avut cine să intervină.

În luna aprilie, și colegul meu, senatorul @Remus Negoi, i-a solicitat ministrului Rafila trimiterea de urgență a unui corp de control la SAJ Constanța, una dintre problemele semnalate fiind aceea că graficele de lucru ale medicilor și operatorilor registratori de urgență pentru luna următoare erau întocmite abia în ultima zi a lunii. SAJ Constanța are nevoie de resuscitare. Trebuie intervenit urgent!

Sistemul medical al lui Rafila este grav bolnav, iar ministrul PSD trebuie să înceteze să se comporte ca și când a fost luat prin surprindere și să mimeze reacții atunci când se întâmplă nenorociri greu de imaginat pentru o țară membră UE în anul 2023”, a scris și Stelian Ion pe Facebook.

De cealaltă parte, reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Constanța spun că, inițial, ambulanța a fost solicitată pentru un trasfer către spitalul Medgidia.

Ce spun medicii

Din punct de vedere al SAJ Constanta, nu au existat neconformitati in gestionarea cazului de la UPU Baneasa. Pentru pacienta in varsta, cu patologii multiple, adusa de familie cu mijloace proprii la UPU Baneasa, sa solicitat un transfer la CPU Medgidia cu echipaj cu asistent medical. 

In gestionarea cazurilor medicale, prioritate au cazurile de cod rosu, la fel si in cazul celor de cod galben, cele aflate la domicilii sau in locuri publice, unde pacientii nu beneficiaza la acel moment de asistenta medicala calificata cum e o unitate sanitara. Dupa cum foarte bine se cunoaste, serviciile de urgenta prespitaliceasca sunt servicii medicale in asteptare. Sunt momente, in care exista "valuri" de solicitari, si momente de acalmie...

Citește și: Vrei să te răcorești la piscină în București? Intrarea costă și 210 lei. Cât cazarea la 3* în Grecia

Si in situatia data, echipajele se aflau la urgente majore la domiciliu (tentativa suicid, pacient inconstient). In momentul ajungerii echipajului cu asistent (conform solicitarii initiale a mediului de gardă) pacienta se afla in curs de resuscitare.

Si la a doua solicitare a medicului urgentist din UPU Baneasa, care ca urmare a reevaluarii starii pacientei a reconsiderat cazul solicitand echipaj cu medic, s-a raspuns favorabil, si primului echipaj tip C (cu medic) liber, i s-a alocat solicitarea. Alocarea s-a facut in 30 de minute de la solicitarea echipajului cu medic (moment solicitare 19:42 si moment alocare 20:14). In intervalul 19:42 - 20:14, nefiind disponibile echipaje cu medic.

In momentul ajungerii la caz, echipajului de pe ambulanta, medicul urgentist de la UPU Baneasa i-a comunicat faptul ca pacienta a fost declarata decedata in urma cu aproximativ 15 minute, insa a omis sa sune pe 112 pentru anularea misiunii.

De asemenea, precizam faptul ca, in momentul solicitarii echipajului cu medic, celelalti medici erau implicati in alte misiuni de urgenta majora (stop cardiorespirator in curs de resuscitare, transfer edem pumonar, sindrom corinarian acut, accident rutier cu victime multiple).

Concluzionand, pacienta s-a aflat intr-o unitate sanitara unde a primit asistenta medicala adecvată, competentele medicului urgentist din UPU Baneasa fiind superioare atat asistentilor, cat si medicilor incadrati la serviciile de ambulanta. Ca atare, gestionarea cazului, din punctul de vedere al SAJ, a fost conforma.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te