Nicolae Ciucă a acceptat postul la Ministerul Apărării, dar nu vrea să fie membru de partid

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 29.10.2019 - 16:19
Generalul Nicolae Ciucă/ Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul desemnat al Apărării, generalul în rezervă Nicolae Ciucă, a declarat marţi că a acceptat să preia Ministerul Apărării cu condiţia de a nu deveni membru în niciun partid politic, relatează Agerpres.

SHARE

„Nu a fost o ofertă politică, a fost o propunere pe care am acceptat-o cu condiţia de a nu deveni membru în niciun partid politic. Am înţeles nevoia pentru continuitatea în linia profesionistă la nivelul Ministerului Apărării Naţionale şi în felul acesta am acceptat. (…) Nu a fost niciun ordin, a fost o solicitare pentru a putea să asigurăm tot ceea ce înseamnă partea aceasta de continuitate şi leadership la nivelul ministerului. (…) A fost o solicitare din partea preşedintelui României, care este comandantul forţelor armate, am înţeles-o ca atare şi în felul acesta a contat foarte mult„, a spus Ciucă după audierile în comisiile de specialitate ale Parlamentului, întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut să preia această funcţie.

Întrebat cum va reuşi să rămână independent într-un guvern politic, el a răspuns: „Văzând şi făcând”.

„Toate elementele care sunt cuprinse în programul de guvernare sunt acceptate la nivelul premierului şi de asemenea discutate cu ceilalţi potenţiali miniştri. Ca atare, am încredere că ceea ce este cuprins în programul de guvernare se poate derula şi desfăşura într-o linie tehnică în activitatea Ministerului Apărării Naţionale”, a adăugat Ciucă.

El a arătat că, în cazul în care guvernul nu va trece de votul Parlamentului, îşi va păstra statutul de general în rezervă. Ministrul propus al Apărării a mai spus că cea mai mare provocare pentru Armata României în 2020 este „continuitatea” cu privire la toate programele demarate.

El a vorbit şi despre achiziţiile care sunt blocate. Ciucă a precizat că procesul de achiziţie a transportoarelor blindate 8X8 este întârziat cu peste opt luni de firma furnizoare – General Dynamics – şi că există un master plan prin care se asigură că până în luna februarie a anului viitor, cel mult, să fie livrat primul lot. În ceea ce priveşte programul privind corvetele, Ciucă a explicat că după ce se finalizează disputa în justiţie între firmele competitoare, se va derula procesul de achiziţie.

Ciucă a indicat că sistemele de drone şi de avertizare timpurie trebuie să se afle printre priorităţile principale. În ceea ce priveşte situaţia Clubului Steaua, a arătat că există o serie de probleme şi că trebuie analizată, mărturisind că echipa sa preferată de fotbal este Craiova Maxima din anii ’81-’82. Nicolae Ciucă a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate pentru a ocupa funcţia de ministru al Apărării.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -