Negocieri tensionate între fermieri și ministrul Agriculturii. Care este rezultatul negocierilor

DE Alexandra Lupascu | 13.01.2024 - 19:12
Negocieri tensionate între fermieri și ministrul Agriculturii. Care este rezultatul negocierilor Foto: Guvern

Negocieri tensionate între fermieri și ministrul Agriculturii. Care este rezultatul negocierilor după multe zile de proteste și nervi întinși la maxim.

SHARE

Nemulțumiți de prețurile RCA și a discriminărilor la care sunt supuși de  ani de zile transportatorii și fermierii, de zile întregi oamenii au mers cu utilajele și camioanele spre București în semn de protest. 

După ce au fost blocați la intrarea în Capitală în urmă cu două zile, abia astăzi fermierii au reușit să discute cu reprezentanții ministerelor.

Ministrul Agriculturii s-a văzut nevoit să ridice vocea la liderii protestatarilor, nemulţumiţi că revendicările lor nu sunt luate în seamă.

În urma negocierilor de la Ministerul Agriculturii, fermierii au semnat un proces verbal cu ministrul prin care acesta se angajează să rezolve o serie de revendicări, restul revendicărilor urmând să fie analizate, scrie RTV.

Negocieri tensionate între fermieri și ministrul Agriculturii. Care este rezultatul negocierilor

Fermierul Dănuț Andruș a anunțat că revendicările ce țin de activitatea și deciziile MADR au fost asumate de ministrul Agriculturii, însă protestele în stradă vor continua până ce și celelalte ministere și instituții vor fi de acord cu solicitările fermierilor și transportatorilor.

Citește și: Primarul Nicușor Dan, despre protestul fermierilor în Capitală. ”Nu sunt motive să fie respins”

În urma discuțiilor de astăzi, sâmbătă – 13 ianuarie, de la Ministerul Agriculturii, între fermierii care protestează și ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a fost încheiat un proces-verbal pe care vi-l redăm mai jos, integral:

1.Echivalarea categoriei permis categoria B cu TR și a celei B1 cu TR1 precum și înmatricularea utilajelor se vor realiza numai prin supunerea înregristrării acestora la primărie, fără obligativitatea CIV și respectiv a ITP-ului, cu exonerarea aplicării dispozițiilor în materie în anul 2024, concomitent cu modificarea corespunzătoare a proiectului de lege aflat în dezbatere în Senatul României ;
Termen: proxima ședință de guvern.

Citește și: Cererea pentru protestul transportatorilor și fermierilor de la București, respinsă. Care e motivul

2.Ordonanța de urgență privind amînarea ratelor se află în avizare la Consiliul Concurenței.
Termen: proxima ședință de guvern.

3.Măsura compensării în cuantum de 100 Euro/ha pentru culturile din toamna anului 2022.
Termen: adoptare act normativ pînă la data de 15 februarie 2024, plata urmînd a se efectua pînă la data de 31 mai 2024.

4.Măsura acordării a 100 Euro pe UVM – vaca de carne.
Măsura acordarii a 100 Euro pe UVM – porc.
Măsura acordării a 100 Euro pe UVM – pasăre.

Citește și: Fermierii au ajuns la București. Mai multe tractoare și camioane au forțat barajul Poliției

Discuțiile privind sistemul zootehnic vor avea loc în data de luni, 15 ianuarie 2024, și în prezența reprezentanților sectorului zootehnic.

5. În ce privește condiționalitățile GAEC 7 și GAEC 8 amendamentul este trecut prin vot, la propunerea României, în Consiliul de Miniștri, de către 15 state, și a fost trimis către Comisie pentru a aproba derogarea.

6. A fost creat fondul de risc din care s-a reținut un cuantum de 3%, ceea ce reprezintă suma de 100 milioane Euro, după cum urmează:

a) 40 milioane Euro din subvenții;

b) 30 milioane Euro de la UE, sumă solicitată și aprobată;

c) 30 milioane Euro de la bugetul national.

Până la data de 31 ianuarie a.c. se așteaptă procesele verbale de calamități aferente anului 2023, și va fi elaborat actul normativ pentru plata despăgubirilor fermierilor afectați de secetă.

Tot mai mulți fermieri se îndreaptă cu tractoarele spre București

Din Călărași au plecat spre București câteva zeci de fermieri cu tractoareleEi urma să se deplaseze pe DN 3A, vechiul drum spre mare însă polițiștii și jandarmii nu i-au lăsat. 

Oamenii au revendicări și spun că nu vor da înapoi până nu li se vor rezolva aceste probleme. Iar blocaje nu sunt numai la București. În vestul țării, fermierii au ieșit pe strărzi cu 40 de tractoare.

Mai multe drumuri din țară au fost ”paralizate” ieri de transportatori și fermieri, iar aceștia au anunțat că și azi vor face același lucru. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te